HEP: Svi vitalni sklopovi HE Plat imaju protupožarni sustav, kontrole su redovne

HE Dubrovnik

“Svi vitalni sklopovi hidroelektrane pokriveni su sustavima za gašenje požara, koji se mogu pokrenuti automatski ili ručno. Sustavi su projektirani sukladno zakonskim zahtjevima, redovno se kontroliraju”, kažu u HEP-u.

U požaru koji je u četvrtak ujutro oko 9 sati izbio u HE Plat nestala su tri radnika. Beživotno tijelo prvog pronađeno je u četvrtak oko 14 sati u odvodnom kanalu hidroelektrane, a drugog oko 21,50 sati na obali mora u Cavtatu. Za trećim se još traga.

Očevid je završen u petak, ali rezultati još nisu poznati i nije jasno u kojem dijelu hidroelektrane je buknuo požar.

Na upit N1 da pojasne na kojoj razini su bili protupožarni i sustavi u elektrani Dubrovnik, odnosno koliko su bili stari, iz HEP-a su odgovorili:

“Do završetka istrage nismo u mogućnosti komentirati detalje vezane uz požar u HE Dubrovnik.

Možemo samo potvrditi da se u svim proizvodnim pogonima HEP-a, pa tako i u HE Dubrovnik, strogo poštuju sigurnosne procedure te procedure zaštite na radu.

Svi vitalni sklopovi hidroelektrane pokriveni su sustavima za gašenje požara, koji se mogu pokrenuti automatski ili ručno. Sustavi su projektirani sukladno zakonskim zahtjevima, redovno se kontroliraju jednom godišnje od strane vanjske inspekcije, a dodatno i interno svaka tri mjeseca.

HEP je dužan sve radnike redovito obučavati vještinama i znanju iz područja zaštite od požara, upoznati s Pravilnikom o zaštiti od požara HEP Proizvodnje, procjenom ugroženosti i planom zaštite od požara pogona, planom evakuacije i spašavanja pogona kao i s rukovanjem sa sredstvima, sustavima i opremom za gašenje požara. Sve navedeno činimo, svaka tri mjeseca rade se provjere znanja, a vježbe gašenja i evakuacije redovito se i planski provode..”

Gostujući u  „Temi dana“ HRT-a u petak, 11. siječnja 2019. Ivo Miletić, direktor hidroelektrane Dubrovnik rekao je da je elektrana prije 3 godine prošla proces obnove i  da je sigurnost na prvom mjestu kada je riječ o ovakvim postrojenjima na razini cijele Hrvatske. zaštita i sigurnosni protokoli prvi su i osnovni dio rada hidroelektrane, i usklađeni su sa svim zakonima, upravo kako se, zbog kompleksnosti ovakvog jednog pogona, nikad u opasnost ne bi doveli životi i imovina, odgovorio je Miletić na pitanje o tome kakve su sigurnosne mjere u hidroelektrani.

Izvor: N1 Hrvatska/ Foto: Screenshot “Tema dana” HRT1