Predsjednica na GLOBSEC-u 2017.

Predsjednica na GLOBSEC-u
Ured predsjednice RH

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je otvaranju Foruma o globalnoj sigurnosti GLOBSEC 2017 koji se održava u Bratislavi te održala radne sastanke s predsjednikom Slovačke Republike Andrejem Kiskom i američkim senatorom iz Savezne Države Wisconsina Ronom Johnsonom.

Na marginama Foruma, a ususret službenom posjetu predsjednika Slovačke Republike Republici Hrvatskoj krajem lipnja, predsjednica Grabar-Kitarović održala je bilateralni sastanak s predsjednikom Slovačke Republike Andrejom Kiskom. Sugovornici su razmijenili mišljenja o netom završenom sastanku šefova država i vlada NATO-a te su razgovarali o mogućnostima daljnje suradnje u okviru Inicijative triju mora – ispunjenju zadanih ciljeva energetske sigurnosti i bolje povezanosti zemalja srednje Europe. Sljedeći, drugi po redu sastanak na vrhu ove Inicijative održat će se u poljskom Wrocławu u srpnju ove godine.

S američkim senatorom iz Savezne Države Wisconsina Ronom Johnsonom predsjednica Grabar-Kitarović razgovarala je o bilateralnim odnosima Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, a posebno su se osvrnuli na pitanja obrambene i sigurnosne suradnje. Također, razgovarali su o jučerašnjem sastanku šefova država i vlada NATO-a i njegovim zaključcima. Razmijenili su mišljenja o stanju u jugoistočnoj Europi i trenutnim silnicama i izazovima koji dovode do vraćanja pozornosti međunarodne zajednice na ovo područje.

Dvoje sugovornika usuglasilo se o nužnosti ponovne usredotočenosti Sjedinjenih Američkih Država na jugoistočnu Europu.

DBO