#Potrubi i TI

Saborski će zastupnici jesenas glasovati da se 21. 10. proglasi nacionalnim Danom bez mobitela u prometu, kako bi se povodom njega radile kampanje osvješćivanja o opasnostima korištenja mobitela u vožnji i u prometu. Inicijativa je to Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, koju su ljetos na zajedničkoj tematskoj sjednici jednoglasno prihvatila dva saborska odbora – za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, te za pomorstvo, promet i infrastrukturu – i to s obrazloženjem kako je potrebno puno jače raditi na prevenciji, jer se radi o danas četvrtom ubojici na cesti, a Nacionalnim danom bez mobitela u prometu povećat će se svjesnost o opasnostima njegova korištenja kod vozača, biciklista, ali i pješaka u prometu.

Projekt „Dan bez mobitela u prometu“, koji se na simboličkoj razini obilježava 21. 10., a uz poruku Svaki dan bez mobitela u prometu je dobar dan – Hrvatska udruga menadžera sigurnosti pokrenula je prije tri godine tijekom koje je provela prvo istraživanje navika i ponašanja vezano za korištenje mobitela u prometu, koje je pokazalo da čak 91 posto vozača koristi mobitel za volanom, 33 posto biciklista, te 50 posto pješaka dok prelaze prometnice. HUMS je potom proveo i istraživanje distrakcije koju uzrokuje korištenje mobitela u vožnji, kao prvo takvo provedeno u Hrvatskoj, čiji su rezultati pokazali dvostruko sporije reakcije vozača u slučaju kad koristi mobitel za volanom.

I ove godine u kampanji Dan bez mobitela u prometu organizirano je niz aktivnosti kroz koje se građani mogu direktno uključiti i vlastitom porukom osvješćivanja opasnosti koje nosi navika korištenja mobitela u prometu. Kao što je akcija „Potrubi ZA Dan bez mobitela u prometu“ putem koje građani šalju vlastite video poruke na Facebook i Instagram stranice Dan bez mobitela u prometu uz hashtagove #PotrubiITi  i #DanBezMobitelaUPrometu.

https://www.youtube.com/watch?v=RTO4cPxYOhc&fbclid=IwAR3QcXkCEBeaGKvdjwp5WNXl8Dljq8mEbRabE0qulTvAkzq6bJak9odbh-o

“Obraćamo se svim sudionicima u prometu, ne samo vozačima, kako se to uobičavalo do sada raditi u sličnim preventivnim akcijama, tako da se o opasnostima korištenja mobitela upozorava i osvještava i pješake i bicikliste, kod kojih je također ta navika izrazito prisutna. Posebno nam je u tom bila važna podrška koju imamo od strane MUP-a i Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Problem se neće riješiti preko noći, ali možemo i trebamo utjecati da se osvijesti opasno ponašanje i da se te navike smanje, jer je smrtnost uzrokovana korištenjem mobitela u prometu velika”, rekao je  Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Renata Ivanović, voditeljica projekta Dan bez mobitela u prometu je naglasila kako je on prvenstveno kreiran kao dugoročan projekt provođenja kampanja, jer u protivnom neće biti moguće postići rezultate,  smanjenje korištenja mobitela u prometu, a u konačnici smanjenje broja nesreća uzrokovanih upotrebom mobitela u prometu i to od strane svih sudionika: “Zato je odluka da se 21. 10. proglasi nacionalnim Danom bez mobitela u prometu posebice važna, jer će taj datum dugoročno moći biti povodom organiziranja kampanja te uključivanja sve većeg broja ljudi u koji će širiti svijest o odgovornom ponašanju u prometu, a vezano za korištenje mobitela.”

 

DBO/ Foto: HUMS