Potpredsjednik Vlade Božinović u Bijeloj kući, Pentagonu i Državnom tajništvu SAD-a

Božinović ukidanje COVID potvrda

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović sastao se u utorak, 18. travnja u Washingtonu s predstavnicima Bijele kuće, Pentagona i američkog Državnog tajništva, a tijekom ovotjednog posjeta SAD-u nazočit će i svečanosti obilježavanja hrvatskog ulaska u program Global Entry u kojem je tek nekoliko europskih država.

“Nizom uspješnih sastanka još smo jednom potvrdili da je Hrvatska jedan od najpouzdanijih američkih partnera. Uz potvrđivanje snažnog savezništva istaknuta je i želja za daljnjom suradnjom na nizu područja od sigurnosti i energetike do potpore Ukrajini u obrani od ruske agresije”, kazao je Božinović nakon odvojenih sastanka s Jonom Finerom iz Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće i Colinom Kahlom, podtajnikom za javnu politiku u Ministarstvu obrane.

Dodao je da je od strane američkih partnera Hrvatska, među ostalim, prepoznata kao uzor i mentor na euroatlantskom putu država zapadnog Balkana, ali i čvorište energetske sigurnosti jugoistočne Europe, prvenstveno zbog razvoja projekta LNG-a.

“U razgovorima s dužnosnicima američke vlasti prepoznata je i uloga Hrvatske kao modela za poslijeratnu obnovu Ukrajine”, istaknuo je Božinović u izjavi Hini. Rekao je da je važan naglasak pritom stavljen i na transparentnosti stranih investicija i provjerljivosti njihovih izvora.

Kako Hrvatska ove godine predsjedava Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA) Božinović se sastao i s posebnom izaslanicom državnog tajnika za pitanja Holokausta Ellen Germain te s direktorom Američkog židovskog odbora (AJC) rabinom Andrew Bakerom.

SAD pozdravlja Hrvatski angažman u borbi protiv antisemitizma

“Američka strana pritom je pozdravila angažman Hrvatske na međunarodnoj razini kao relevantnog vanjskopolitičkog čimbenika u borbi protiv antisemitizma i očuvanju sjećanja na Holokaust, na čemu ćemo nastaviti zajedno surađivati”, poručio je Božinović.

Hrvatska je 1. ožujka od Švedske preuzela jednogodišnje predsjedanje IHRA-om, organizacijom posvećenoj očuvanju globalne svijesti i suzbijanju poricanja Holokausta. Svake godine vodi ju druga od ukupno 35 članica, pri čemu predsjedanje ne dolazi automatizmom.

Potpredsjednik hrvatske vlade sa suradnicima tijekom posjeta Washingtonu sastat će se i s predstavnicima Ministarstva domovinske sigurnosti te agencije za suzbijanje zlouporabe droga DEA.

U srijedu će se održati svečanosti obilježavanja hrvatskog ulaska u Global Entry, program američke vlade koji prethodno odobrenim putnicima iz zemalja u koje imaju najvišu razinu povjerenja omogućuje brz ulazak u Sjedinjene Države.

Božinović je podsjetio da su uz Hrvatsku programu Global Entry do sada pristupile tek četiri europske države

Izvor: HINA/MUP RH Foto: Vlada RH