Posjet Banožića i Hranja američkom brodu USS Mount Whitney

Posjet Banožića i Hranja američkom brodu USS Mount Whitney
MORH

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sa suradnicima sudjelovali su u nedjelju, 1. kolovoza 2021., na svečanom prijemu na zapovjednom brodu Šeste flote Sjedinjenih Američkih Država USS Mount Whitney (LCC 20) koji je od petka, 30. srpnja u posjetu Splitu.

Radi se o jednom od dva zapovjedna broda američke ratne mornarice na kojem se nalazi 400 članova višenacionalne posade.

Brod USS Mount Whitney raspoređen je u talijanskoj luci Gaeta gdje djeluje s kombiniranom posadom mornara i mornaričkih zapovjednika Zapovjedništva vojne pomorske službe na području operacija Šeste flote SAD-a u Europi i Africi.

Ministar Banožić ocijenio je kako je posjet američkog broda Hrvatskoj od iznimne strateške važnosti za Hrvatsku podsjetivši kako je SAD naš najvažniji strateški saveznik u području obrane.

Tijekom nedjelje također je organiziran obilazak broda za predstavnike medija te je u toj prigodi savjetnik i otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj Mark Fleming istaknuo kako mu je iznimno drago što su doplovili u Split te da je obrambena suradnja između Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske kamen temeljac bilateralnih odnosa.

Više pročitajte ovdje.

PO/ Foto: MORH