Posjet 22 naraštaja Diplomatske akademije Ministarstvu obrane

22 naraštaj Diplomatske akademije Ministarstvu obrane
Ministar obrane Mario Banožić susreo se u petak 20. svibnja 2022. u Ministarstvu obrane s polaznicima 22. stručnog diplomatskog studija Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova | Foto: MORH/ J. Kopi

Ministar obrane Mario Banožić susreo se u petak 20. svibnja 2022. u Ministarstvu obrane s polaznicima 22. stručnog diplomatskog studija Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Banožić je istaknuo važnost međunarodne suradnje koju Ministarstvo obrane ima kako u multilateralnom formatu u okviru NATO-a i EU-a i drugih regionalnih inicijativa i foruma, tako i u bilateralnom formatu. Poručio je: “Sigurnost i obrana ključno je područje ostvarivanja stabilnosti izgradnjom pouzdanih i čvrstih partnerstva i savezništva s prijateljskim zemljama, jačanjem diplomatskih odnosa i održavanjem dijaloga.”

Načelnica Diplomatske akademije Lada Muraj izjavila je: “Ovo je važan dio obrazovanja budućih diplomata. Područje obrane i sigurnosti i diplomacija usko su povezani i zato je naša suradnja iznimno bitna. Važno je da mladi, budući diplomati saznaju čime se bavite, ali je jednako tako važno i da su djelatnici Ministarstva obrane upućeni u naš studij i u druge obuke koje radimo.”

U okviru sastanka polaznicima i rukovodstvu Diplomatske akademije održane su dvije prezentacije: “Rad Ministarstva obrane i Uprave za obrambenu politiku” koju je održala ravnateljica Uprave za obrambenu politiku Dunja Bujan Šujster te “Struktura i zadaće Oružanih snaga RH koju je održala načelnica Uprave za planiranje Glavnog stožera OS RH brigadna generalica Gordana Garašić.

Diplomatska akademija Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske bavi se obrazovanjem diplomata, ali i službenika onih institucija državne uprave Republike Hrvatske u čijem je djelokrugu rada i međunarodna suradnja. Obrazovanje se provodi kroz temeljne diplomatske tečajeve – Jednogodišnji stručni diplomatski studij i Dvomjesečni diplomatski tečaj, ali i kroz brojne druge diplomatske seminare, tečajeve i predavanja.

 

DBO/ Foto: MORH/ J. Kopi