Policijski službenici osnaženi novim znanjima iz kriminalističko-obavještajne analitike

MUP RH

Na Policijskoj akademiji u petak, 15. prosinca je završen petodnevni integrirani napredni tečaj kriminalističko-obavještajne analitike.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podijelio je potvrde polaznicima – policijskim službenicima koji rade na poslovima kriminalističko-obavještajne analitike i ostalim polaznicima.

Tečaj u trajanju od 40 sati za 80 službenika Ministarstva unutarnjih poslova i drugih tijela koja se bave provođenjem zakona započeo je u ponedjeljak, 11. prosinca, a održao ga je državni tajnik Robert Kopal.

Cilj tečaja bio je usvajanje metodologije tehnika rješavanja problema (engl. problem solving) i kreativnih tehnika čime se polaznicima omogućilo stjecanje znanja i vještina nužnih za njihovu praktičnu primjenu u kriminalističko-obavještajnoj analitici. Kombinacijom divergentnog i konvergentnog načina razmišljanja obrađene su tehnike poput  strukturiranog brainstorminga, morfološke analize, analize skrivenog prihoda, stabla vjerojatnosti i korisnosti, napredne analize korisnosti, analize konkurentnih hipoteza, raščlambe kvadranta, analize scenarija i alternativnih budućnosti, indikatora i validatora indikatora, analize socijalnih mreža, socijalne fizike i dr.

Poseban naglasak je stavljen i na kognitivna ograničenja i blokade kreativnosti s ciljem poticanja i razvoja kreativnosti i kritičnog pristupa rješavanja problema.

Ovo je još jedan u nizu doprinosa Ministarstva unutarnjih poslova razvoju prediktivne analitike i proaktivnog pristupa u suočavanju sa suvremenim sigurnosnim izazovima.

RSS