Državna tajnica Janica Kostelić sudjelovala na UEFA strateškom summitu o stadionima i sigurnosti

uefa.com

Državna tajnica Janica Kostelić 12. i 13. prosinca u Nyonu sudjelovala je na UEFA strateškom summitu o stadionima i sigurnosti. UEFA je sukladno svojoj  Strategiji o stadionima i sigurnosti za razdoblje 2017.-2021., koju je odobrio Izvršni odbor UEFA-e 21. siječnja 2016. godine, odlučila održati pet strateških summita po skupinama. Hrvatska je sudjelovala u prvoj A skupini zajedno s predstavnicima Slovačke, Slovenije, Bugarske, Makedonije, Srbije, Poljske, Rumunjske, Grčke, Kosova, Crne Gore i Mađarske, priopćeno je iz Središnjeg državnog ureda za sport.

Prvog dana summita predstavnicima se uvodno obratio i predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin koji je naglasio kako je od kada je postao prvi čovjek UEFA-e njegov prioritet postalo uvođenje sigurnosti na stadionima. Istaknuo je kako želi postići da svaki stadion bude dostupan i siguran za sve navijače, a pogotovo za obitelji s djecom te da se ni jedan roditelj ne smije bojati pustiti ili dovesti svoje dijete na stadion odnosno na nogometnu utakmicu. Podsjetio je na nemile događaje iz prošlosti kada su se dogodile strašne tragedije i sa smrtnim posljedicama te kako svi zajedno moramo raditi da do takvih tragedija više nikada ne dođe.

Nakon uvodnog obraćanja predstavnicima su pokazani video isječci strašnih tragedija koje su se dogodile na nogometnim stadionima od 1902. i tragedije na Ibrox stadionu u Glasgowu pa do 1992. i velike tragedije na Korzici.

Također, pokazani su video isječci iz novijeg vremena s primjerima navijačkog nasilja i upotrebe pirotehnike za vrijeme održavanja utakmica. Tako je, nažalost, bio prikazan i sramotan video s nogometne utakmice Hrvatska – Češka na kojem su hrvatski huligani bacali pirotehnička sredstva na teren i na igrače svoje momčadi kako bi prekinuli utakmicu. Ovaj video pokazan je kao primjer ružne prakse, ali i velike opasnosti ne samo gledatelja nego i samih igrača, sudaca i skupljača lopti na terenu.

Panelisti i stručnjaci UEFA-a prezentirali su smjernice nove Strategije o  stadionima i sigurnosti kao i sve ključne točke Konvencije Vijeća Europe o integriranom pristupu zaštite, sigurnosti i usluga tijekom nogometnih utakmica i drugih športskih događaja. Obrađene su i raspravljene teme kao što su rizici i odgovornosti, trendovi, terorizam i upotreba dronova te uloga policije.

Na drugom danu summita aktivno se sa svim sudionicima raspravljalo o potrebama i izazovima nacionalnih saveza te kako poboljšati sigurnost i usluge na stadionima. Jedna od tema bila je i odgovornost i uloga nacionalnih vlada u rješavanju navedenih problema oko sigurnosti, pirotehnike, poboljšanja infrastrukture te donošenje nacionalnih strategija o sigurnosti na stadionima.

Državna tajnica Janica Kostelić istaknula je kako je trenutačno u završnoj fazi izrade ključan dokument za hrvatski šport općenito, a to je Nacionalni program športa, kroz čije će se mjere jasno definirati i pokušati riješiti i problemi koji muče nogomet, a posebno problemi infrastrukture te preventivne mjere vezane uz nasilje navijača.

„Hrvatska je mala zemlja, ali s nevjerojatnim športskim uspjesima na koje svi moramo biti ponosni i uz našu zemlju ne bi se smjele identificirati ružne slike vezane uz šport“, naglasila je Kostelić.

Vezano uz odgovornost i nadležnost nacionalnih vlada i liderstva potpredsjednik UEFA-e Michael van Praag istaknuo je kako je odgovornost liderstva na nacionalnim savezima i to na glavnim tajnicima.

„Oni moraju istaknuti probleme, pokušati ih rješavati zajednički i u suradnji s vladama. Vlade su dužne donositi zakone i propise kako bi zaštitile sigurnost svojih građana, ali liderstvo vezano uz probleme u nogometu treba biti na nacionalnim savezima“, naglasio je van Praag.

UEFA je na kraju drugog dana summita iznijela društvene programe koje svaki nacionalni savez može koristiti kako bi riješili probleme vezane uz sigurnost na stadionima.

Na marginama summita državna tajnica Janica Kostelić sastala se s predsjednikom UEFA-e Aleksanderom Čeferinom. Razgovaralo se o problemima koje muče nogomet i to ne samo u Hrvatskoj nego u cijeloj Europi, o velikim športskim/nogometnim događajima pod ugrozom kao što je terorizam te kako se i UEFA i nacionalni savezi mogu i moraju pripremiti na novonastale okolnosti.

RSS