EU JAČA SUSTAV BORBE PROTIV TERORIZMA: Jedna nova odluka izravno se tiče Hrvatske

EU jača sustav obrane
prtsc

Europsko vijeće koje u četvrtak i petak zasjeda u Bruxellesu donijelo je niz zaključaka što bi trebali osnažiti borbu protiv terorizma, a tu se prije svega ističe borba protiv širenja radikalizacije putem interneta, suzbijanje nasilnog ekstremizma, sprječavanje financiranja terorizma, te brža razmjena informacija.

Vijeće smatra kako bi i industrija trebala pomoći borbi protiv terorizma i kriminala na mreži i to pogotovo stvaranjem novih mahanizama za brže uklanjanje sadržaja koji potiču na terorističke akte. Spominju se tu i alati kojima bi se spriječila zaštićena komunikacija pripadnika terorističkih skupina, uz istovremeno garantiranje privatnosti i razmjene podataka.

“Europsko vijeće vjeruje da je učinkovit pristup elektroničkim dokazima nužan za borbu protiv organiziranog kriminala i terorizma, kako bi se omogućilo prikupljanje važnih informacija”, priopćeno je nakon današnjeg sastanka koji je kao jednu od tema imao i sigurnost.

Vijeće se nada da će postizanje dogovora o Sustavu ulazaka i izlazaka, koji se očekuje u najskorije vrijeme, te finalizacija do kraja ove godine sustava ETIAS, s informacijama o putovanjima i njihovoj autorizaciji, otvoriti mogućnost njihove brze implementacije. Time bi se pojačala kontrola na vanjskim granicama, kao i unutarnja sigurnost, ali uz uvažavanje situacije u zemljama koje, poput Hrvatske, još nisu ušle u Schengenski sustav.

“Moramo ubrzati zajedničke napore u razmjeni informacija o stranim borcima, kao i domaćim, radikaliziranim pojedincima, te uvesti zakonske propise kojima bi se suzbila ta vrsta prijetnje”, poručuju iz Vijeća koje ističe i nužnost veće podrške žrtvama terorističkih napada.

Europsko vijeće razmatralo je i napredak u jačanju suradnje na području vanjske sigurnosti i obrane, te je pozvalo zemlje članice da osmisle nove mogućnosti jačanja sposobnosti u okviru Europskog obrambenog fonda. Upućen je i poziv Europskoj investicijskog banci za financiranjem obrambenih istraživanja i razvojnih aktivnosti.

U iduća tri mjeseca zemlje članice moraju definirati svoje mogućnosti za sudjelovanje u PESCO-u, tijelu za trajnu strukturnu suradnju na području obrane.

“Kako bi se ojačalo mehanizme za brzi odgovor, Vijeće se složilo da će slanje borbenihs kupina biti financirano kroz mehanizam Athena, ranije dogovoreno financiranje sigurnosnih i obrambenih vojnih operacija”,  zaključeno je.

Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ