Polako se poboljšava kvaliteta zraka u Hrvatskoj. Zagadile su ga čestice pijeska iz Azije

Na temelju posljednjeg indeksa kvalitete zraka za lebdeće čestice PM 10 i PM 2,5, koji se određuje na temelju 24-satnih kliznih prosjeka, stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” ističu kako tijekom današnjeg dana možemo očekivati zrak dobre kvalitete.

Povećane koncentracije čestica PM 10 i PM 2,5 u zraku rezultat su dolaska pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum u središnjoj Aziji.

Na području grada Zagreba zrak je umjerene (mjerna postaja Zagreb-3) i prihvatljive kvalitete (mjerne postaje Zagreb-1 i Zagreb-2). Indeks kvalitete zraka za PM 10 i PM 2,5 određen je na temelju 24-satnih kliznih prosjeka, a rezultat je pokazao da su satne koncentracije od sinoć niske. Sukladno tome, tijekom dana se očekuje da će zrak biti dobre kvalitete.

Mjerenja kvalitete zraka provedena u istočnom dijelu Hrvatske, Istri i Dalmaciji ukazuju na
činjenicu da je zrak i dalje loše kvalitete. Međutim, satne koncentracije su od jutra niske pa se i za to područje očekuje umjerena, prihvatljiva i konačno dobra kvaliteta zraka.

Imajući u vidu epidemiološku situaciju, stručnjaci preporučuju, osobito osjetljivim skupinama – djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, oboljelim od kroničnih bolesti dišnog i srčano-krvožilnog sustava, pušačima te osobama oslabljenog imuniteta da još malo pričekaju sa fizičkim aktivnostima na otvorenome.

RSS