Pojačane mjere sigurnosti u gradovima za doček Nove godine, tisuće policajaca na ulicama – u odorama i u civilu

prtsc Youtube

Gradovi širom Europe najavili su oštrije mjere sigurnosti u novogodišnjoj noći s obzirom na napade u godini na izmaku i ranijih godina.

London tako planira da pojača policijsko prisustvo i da zatvori neke ulice u novogodišnjoj noći, na kraju godine koju su obilježili višestruki napadi, prenosi Tanjug.

Londonska policija objavila je kako za sada nije identificirala nikakvu konkretnu prijetnju, ali bez obzira na to javnost mora biti oprezna.  Nick Aldworth iz londonske policije izjavio je da će biti korištene i vidljive i nevidljive metode zaštite, a da građani na ulici mogu očekivati da će vidjeti naoružanu policiju i barijere za sprečavanje kretanja vozila, javlja AP. Prenio je i molbu javnosti za strpljenjem u novogodišnjoj noći, jer će policija postaviti veliki broj kontrolnih punktova.

I francuske vlasti najavile su da će rasporediti gotovo 100.000 dodatnih policajaca i vojnika za božićne i novogodišnje praznike, zbog straha od napada oružanih grupa koji je i dalje veliki, a kako je najavljeno, ove snage će biti fokusirane na ulične sajmove, trgovačke centre, vjerske objekte, javni prijevoz i turističke lokacije, prenosi Al Jazeera Balkans.

U više njemačkih gradova najavljeno su jače sigurnosne mjere uoči proslave Nove godine predstojećeg vikenda, pa će se policijske snage u većem broju nego inače pojaviti u velikim gradskim centrima širom Njemačke, kako u odorama  tako i u civilu, navodi Xinhua. Time će gradske vlasti odgovori na niz incidenata u kojima su sudjelovali nasilni migranti 2015, ali i na rastuću terorističku prijetnju tijekom zimskog blagdanskog perioda.

Sigurnost uoči praznika pojačala je i Italija, a ministar unutarnjih poslova Marco Minniti naložio je svim lokalnim vlastima da pooštre mjere u oblastima na kojim se očekuje veliki broj ljudi, javlja portal The Local. Italija je, uoči božićnih i novogodišnjih praznika, pojačala kontrole na aerodromima, željezničkim stanicama i u lukama, kao i na cestama i u javnom prijevozu,  priopćilo je italijansko ministarstvo.

Uoči novogodišnje noći sigurnost jača i Madrid kako bi spriječio eventualni napad, imajući u vidu da je Barcelona u kolovozu bila mjesto napada kombijem na turiste, kada je ubijeno 14 ljudi.

Mjere u Madridu obuhvaćaju jači nadzor uključujući upotrebu kamera u prometu, kao i zabranu kretanja kamiona i kaminoneta kroz centar grada tijekom novogodišnjih proslava i proslave blagdana Tri kralja. Lokalne vlasti su odlučile i da smanje broj ljudi sa 25.000 na 20.000 na Trgu del Sol, gdje se tradicionalno okupljaju da čuju novogodišnje zvono, a na tom trgu bit će zabranjene staklene boce, vatromet, zastave na jarbolima… Bit će jasno označeni putevi za izlaz oko metro stanice kod trga u slučaju potrebe za brzu evakuaciju, a očekuje se i da će policijski helikopter nadzirati trg.

Sigurnost jača i Turska, koja je najavila da će udvostručiti broj policajaca u novogodišnjoj noći u Istanbulu, a istovremeno su zabranjene javne proslave u centralnim općinama u gradu, nakon što je tijekom 2017. godine ubijeno 39 osoba u napadu na istanbulski disco klub.

Tijekom novogodišnjih manifestacija u Moskvi, bit će angažirano gotovo 45.000 policajaca, pripadnika Federalne službe ruske nacionalne garde i privatnih kompanija za osiguranje, kao i spasitelji i medicinski radnici, priopćeno je iz gradskog Ureda za kulturu. U Moskvi se tijekom blagdana očekuje više od 12 milijuna ljudi.

izvor: Al Jazeera Balkans