Pobjegla je iz Irana i postala špijunka u Izraelu. Sada ima novi važan projekt

Sanaz Yashar/Zafran/LinkedIn

Nakon bijega iz Irana i sjajne karijere u izraelskoj obavještajnoj službi, Sanaz Yashar prikuplja 30 milijuna dolara za cyber startup.

Tvrtka koju su 2022. osnovali Sanaz Yashar (CEO), Ben Seri (CTO) i Snir Havdala (CPO), razvila je platformu za smanjenje rizika kako bi odredila ‘iskoristive’ prijetnje u organizaciji i ublažila njihov rizik mobiliziranjem postojećih sigurnosnih kontrola .

Sanez, rođena u Teheranu i emigrirala u Izrael u mladosti, služila je oko 15 godina u jedinici 8200 obavještajnog korpusa IDF-a i otpuštena je s činom bojnice. Vodila je grupe za istraživanje i analizu kibernetičkih prijetnji u tvrtki FireEye – Mandiant (koju je kupio Google) i sudjelovala u značajnim geopolitičkim istragama, uključujući istragu kibernetičkog napada na centralnu bolnicu u Izraelu, u kojoj je surađivala sa Snirom i Benom.

Snir je služio oko deset godina u jedinici 8200, gdje je osvojio Izraelsku nagradu za obranu i nagradu načelnika stožera za tehnologiju, te je otpušten s činom bojnika. Ben je služio u Jedinici 81 i također je osvojio Izraelsku nagradu za obranu. Zafran trenutno zapošljava oko 40 ljudi u Izraelu i SAD-u.

Sanez se u Iranu smatralo čudom od djeteta kada je u mladosti predstavljala zemlju na kemijskoj olimpijadi. U dobi od 16 godina objavila je članak u školskim novinama u kojem je kritizirala revoluciju. Njezin je članak doveo do prijetnji njezinoj obitelji, natjeravši ih na bijeg iz straha za svoje živote.

Zafranova platforma povezuje se s podacima o ranjivostima i sigurnosnim kontrolama organizacije. Analizira rizik uzimajući u obzir učinkovitost kontrola kao i faktore iskoristivosti. Tvrtkina baza znanja o ublažavanju osmišljena je za besprijekoran rad s EDR-om, vatrozidima, alatima u oblaku it., te omogućuje organizacijama provođenje sveobuhvatne procjene rizika. Zafran Applicable Risk ispituje mogu li se ranjivosti iskoristiti ili su već ublažene kompenzacijskim kontrolama, zatim proaktivno automatizira ublažavanja kako bi se uklonio prozor iskorištavanja.

“U industriji koju karakterizira stalna utrka između napadača i branitelja, prozor za iskorištavanje je dosljedno zanemaren – i unatoč inflaciji sigurnosnih alata, procjene rizika organizacija često ne uzimaju u obzir postojeće kompenzacijske sigurnosne kontrole”, rekao je Sanaz Yashar, suosnivač i glavni izvršni direktor Zafrana. “Zafran transformira ublažavanje rizika mobiliziranjem sigurnosnih kontrola protiv rastućih prijetnji, premošćivanjem sigurnosnih nedostataka i mrtvih točaka organizacija i smanjenjem rizika u velikom broju”, dodao je.

RSS