Novi hakerski udar, napadnut i Černobil

Hakerski napad će se nastaviti
prtsc Youtube

Veliki kibernetički napad virusom nazvanim Petja paralizirao je tvrtke i institucije diljem Europe u utorak, javljaju svjetske novinske agencije.

Deseci tvrtki u Ukrajini i susjednoj Rusiji pogođeni su napadom, sličnom onome koji je izveden posljednjih tjedana virusom WannaCry, čija su meta bila računala u više od 150 zemalja.

Danski transportni i energetski gigant Maersk objavio je na svojoj internetskoj stranici da su mnogi njegovi IT sustavi pali zbog napada.

Ukrajinske banke, energetske tvrtke pa čak i kijevska zračna luka Borispil pogođeni su napadom Petja, kao i ruske državne naftne tvrtke Rosnjeft i Bašnjeft.

Kao i WannaCry, virus Petja preuzima kompjutorske sustave i traži otkupninu za njihovo “otključavanje” u digitalnoj valuti bitcoinu.

Ukrajinski premijer Volodimir Grojsman objavio je na svom Facebook profilu da se radi o napadu bez presedana. “Naši informatički stručnjaci rade svoj posao i štite ključnu infrastrukturu”.

“Važni sustavi nisu pogođeni. Napad će biti odbačen a napadači otkriveni”, napisao je Grojsman.

Tajnik ukrajinskog Nacionalnog vijeća za sigurnost i obranu Oleksandr Turčinov izjavio je da postoje znakovi ruke upletenosti u kibenetičke napade koji su pogodili ukrajinske institucije.

Britanski WPP, najveća svjetska tvrtka za oglašavanje, priopćio je u utorak da su kompjutorski sustavi unutar nekoliko njezinih agencija pogođeni kibernetičkim napadom.

AFP javlja kako su hakeri napali sustav za praćenje radijacije u Černobilu.

Izvor:Večernji.hr/HINA