Plenković i Krstičević s glavnim tajnikom NATO-a u Münchenu

Predsjednik Vlade Plenković, ministar Krstičević i ministar Grlić Radman sastali su se u subotu 15. veljače s glavnim tajnikom NATO-a Stoltenbergom.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman u sklopu sudjelovanja na 56. Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji sastali su se u subotu 15. veljače 2020. godine s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Na sastanku se razgovaralo o jačanju suradnje Europske unije i NATO-a, što je jedan od ključnih prioriteta predsjedanju Republike Hrvatskom Vijećem Europske unije te o  mirovnim operacijama i misijama u kojima sudjeluju i pripadnici Hrvatske vojske.

U tom kontekstu, o posljedicama američkog sporazuma s talibanima u Afganistanu za hrvatske snage koje se ondje nalaze, predsjednik Vlade Plenković kazao je da je bilo govora i o hrvatskoj misiji kao i o pripremi novog, dvanaestog kontingenta za odlazak u Afganistan.

“Ključna poruka je da će NATO ostati u Afganistanu, kako bi pregovaračka pozicija prema talibanima bila još snažnija, što je u biti aktivnosti i rada same misije”, rekao je Plenković, dodavši da bi, ukoliko se postigne napredak i određeni dogovor, moglo doći do postupnog smanjivanja broja pripadnika te misije u Afganistanu.

RSS/ Foto:  twitter @Andrej Plenković