OZBILJNO UPOZORENJE: Bez dimnjačarskih usluga ugrožena sigurnost građana

Bez dimnjačarskih usluga ugrožena sigurnost građana

Iznimno niske temperature natjerale su građane na dodatna priključenja peći i povećanje korištenja krutih goriva što je uzrokovalo brojne požare dimnjaka, trovanja i gušenja zbog čega dimnjačari imaju sve više intervencija“, naglašava predsjednik Udruženja dimnjačara Dejan Lončarić.

Glavni uzroci nesreća uglavnom su neredovito održavanje (kontrola i čišćenje) dimnjaka i uređaja za loženje, neispravno građevinsko stanje dimnjaka, neusklađenost uređaja za loženje i dimnjaka, nepravilan sustav dozračivanja prostora, neovlaštena zamjena uređaja za loženje, neovlaštena priključenja uređaja za loženje, odbijanje dimnjačarskih usluga, korištenje nekvalitetnih goriva (vlažna drva, otpad i sl.), neovlaštene i neprovjerene rekonstrukcije (sanacije) dimnjaka, starost dimnjaka (građevina) te nestručna ugradnja kamina i kaljevih peći.

Ukoliko se koriste ložišta na energetski obnovljive izvore energije kao što su pelete, sječka ili slama također je potrebna suradnja s dimnjačarima koji imaju evidenciju stanja i znaju tehnički riješiti kvalitetnu i sigurnu prilagodbu dimnjaka.

„Situaciju svakako otežava nedostatak jedinstvene regulative i dimnjačara na području RH. Grupacija dimnjačara HGK intenzivno radi na jedinstvenom Pravilniku o dimnjačarskim uslugama na području RH kao i na popularizaciji dimnjačarske djelatnosti putem edukacija i suradnje s državnim tijelima s ciljem sigurnosti građana i sprječavanja budućih nezgoda”, ističe Lončarić.