Ovih 140 ljudi bit će glavni za AI u EU. Doznajemo tko su oni

Pixabay

Europska komisija predstavila je ovaj tjedan Ured za umjetnu inteligenciju.

Ured za umjetnu inteligenciju nastoji omogućiti razvoj, uvođenje i upotrebu umjetne inteligencije na način kojim se potiču društvene i gospodarske koristi i inovacije, uz istodobno ublažavanje rizika, objašnjavaju.

Ured će imati ključnu ulogu u provedbi Akta o umjetnoj inteligenciji, posebno u pogledu modela umjetne inteligencije opće namjene. Radit će i na poticanju istraživanja i inovacija u području pouzdane umjetne inteligencije te pozicioniranju EU-a kao predvodnika u međunarodnim raspravama.

Zaštita europskih vrijednosti

Izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager kazala je da će ured pomoći EU da osigura dosljednu provedbu Akta o umjetnoj inteligenciji.

“Zajedno s razvojnim programerima i znanstvenom zajednicom ured će evaluirati i testirati umjetnu inteligenciju opće namjene kako bi se osiguralo da nam umjetna inteligencija služi i štiti naše europske vrijednosti”, rekla je.

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište smatra da će zahvaljujući novom Uredu za umjetnu inteligenciju i njegovih 140 talentiranih žena i muškaraca Komisija imati potrebno stručno znanje za provedbu Akta o umjetnoj inteligenciji i jačanje uloge Europe u utvrđivanju standarda u području umjetne inteligencije.

“Ured će poticati europski ekosustav umjetne inteligencije koji je inovativan, konkurentan i u kojem se poštuju pravila i vrijednosti EU”, zaključio je.

RSS