SIGURNOST PODATAKA VAŽNA JE I U POLJOPRIVREDI: Dronovi, roboti, sateliti za bolje stočarstvo, ribolov, hranu…

Croatia Records

U pokušaju da se ubrza iskorištavanje novih tehnologija u europskoj poljoprivredi koalicija udruga iz poljoprivredno-prehrambenog lanca EU potpisala je 23. travnja Kodeks ponašanja EU o dijeljenju poljoprivrednih podataka.

Kako donosi Glas Slavonije, cilj te dobrovoljne inicijative stvaranje je okvira suradnje između svih uključenih u proces proizvodnje hrane kako bi se najbolje iskoristilo podatke u kontinuiranom digitaliziranju poljoprivrednog sektora. Preciznost u uzgoju imat će ključnu ulogu, posebno u preciznom rješavanju pitanja klimatskih promjena.

No kako bi poljoprivrednici iskoristili nove tehnologije, trebaju im podaci, a ti se podatci moraju analizirati. Međutim, vlasništvo nad tim podacima, kao i rizik privatnosti koji to podrazumijeva, potaknuo je intenzivnu raspravu u Bruxellesu. Izvršni odbor EU ponavljao je u više navrata da vlasništvo i pristup podacima ne smiju ni na koji način oslabiti konkurentnost poljoprivrednika. Sudionici rasprave naglasili su da s ovom inicijativom proizvođači hrane pokušavaju izgraditi i međusobno povjerenje.

Podaci se mogu prikupljati dronovima, robotima, na meteorološkim postajama ili satelitskom tehnologijom. Prikupljeni poljoprivredni podatci obuhvaćaju podatke o stočarstvu i ribama, o tlu, klimi, strojevima i drugom.

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.