Otvoreni Hrvatski dani sigurnosti

Hrvatski dani sigurnosti

‘Novi pogled na sigurnost’ noseća je tema ovogodišnjih Hrvatskih dana sigurnosti 2021, koje je danas u Amadria Park Design Hotelu Royal u Opatiji svečano otvorio dr.sc. Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova. Konferencija će trajati do 24. rujna, a organizira je Hrvatska udruga menadžera sigurnosti. U okviru Konferencije bit će održani i 3. Forum menadžera korporativne sigurnosti JI Europe i 3. Forum privatne zaštite.

Dr.sc. Davor Božinović u svom je uvodnom predavanju naglasio da je pandemija pred cijeli svijet stavila veliko pitanje kako se pripremiti za neku sličnu prijetnju nekog novog virusa. Prisjetio se izjave Winstona Churchila koji je rekao: Ako smo ujedinjeni, ništa nije nemoguće. Ako smo podijeljeni, propast ćemo.

“Svijet, suočen s novim sigurnosnim izazovima, osvještava kako je zajedničko djelovanje jamac mira. Sigurnost postaje globalna politika jer živimo u prijelomnom vremenu. U pandemiji je poraslo obiteljsko nasilje, porasla je potrošnja ilegalnih droga, više je stradalih u prometu jer se više koriste bicikli i romobili, šire se dezinformacije i lažne vijesti, više je krađa identiteta i prijevara u online prostoru, čak su se prodavala i lažna cjepiva protiv covida. Porastao je i gospodarski kriminal. Treba nam otvoreno i proaktivno državno i privatno partnerstvo. Nužan je stalni rad na razvoju zaštite softvera i educiranju ljudi, a ključno je da tvrtke implementiraju najnovije tehnološke i organizacijske mjere za upravljanje rizicima”, rekao je Božinović.

Za njega su najveća prijetnja sigurnosti klimatske promjene koje generiraju vremenske ekstreme, mega požare, tornada, razorne poplave, nepovratni rast razine mora i promjenu geografskih odrednica.

“Mase ljudi morat će potražiti egzistenciju na nekom drugom mjestu pa će, uz političke promjene, i klimatske promjene sve više izazivati migracije stanovništva. Društvo treba ojačati kako bi moglo prihvatiti kontrolirani dotok stranaca. Moguće je stvoriti sustav upravljanja krizama, ali uz sudjelovanje svih – od vlasti do građana dobrovoljaca. Moderni izazovi su dinamični, globalni i nepredvidljivi”, poručio je Božinović.

Pozdravnu je riječ sudionicima uputio Holger Haibach, direktor predstavništva  Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku, naglasivši kako je pandemija covida-19 pogodila i zajednicu i privatna poduzeća te u prvi plan izvukla pitanje sigurnosti prijenosa podataka.

Sve okupljene u pozdravnom govoru riječima kako je danas najizazvonije pitanje kako efikasnije koristiti raspoložive kapacitete korporativne, privatne i urbane sigurnosti”, obratio se Alen Ostojić, CSO, CMKS, CMS, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti (HUMS), koja je i organizator niza događanja objedinjenih u Hrvatske dane sigurnosti.

“U ovih proteklih 20 mjeseci niti jedna korporacija nije stradala zbog pandemije i ocjenjujemo kako su menadžeri sigurnosti u njima dobro odgovorili na sve sigurnosne izazove i prijetnje koje su se pred nama postavljale u proteklom razdoblju. Anticipirajući nove tehnologije i sigurnosne izazove na Hrvatskim danima sigurnosti raspravljat ćemo kako efikasnije i efektivnije koristiti tehnologije za sigurnost u poslovanju i u zajednici na svim razinama”, rekao je Ostojić.

Prof.dr.sc. Vlatko Cvrtila, rektor Sveučilišta VERN Zagreb i predsjednik Znanstvenog savjeta Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, u svom je predavanju “Novi modeli sigurnosnog upravljanja”, rekao kako je čovječanstvo kroz povijest razvilo četiri modaliteta sigurnosti, a nove modele su uvijek izazivali šokovi. I on je naglasio partnerstvo s građanima kao ključan faktor sigurnosti. “Nove tehnologije upravljanja rizicima su heterogene i difuzne, a u pandemiji je za model upravljanja ključna javna komunikacija, sposobnost zdravstvenog sustava, upravljanje restriktivnim mjerama i financijska pomoć ugroženima.

Dr.sc. Robert Kopal, dekan EFFECTUS poduzetnički studiji – visoko učilište Zagreb, u svom je izlaganju “Analiza socijalnih mreža od terorizma do pandemije” prikazao kako se analitičko-matematičkim tehnikama mogu uspješno rješavati vrlo složene krizne situacije kao što su terorističke mreže, cyber kriminal, dezinformacije i manipulacije.

Hrvatska elektroprivreda je platinasti sponzor Hrvatskih dana sigurnosti 2021.

RSS/Foto: HUMS