Dobitnici Hrvatske velike nagrade sigurnosti

Hrvatska velika nagrada sigurnosti
Lauerati HVNS 2021.

Na svečanoj dodjeli Hrvatske velike nagrade sigurnosti 2021., koju Hrvatska udruga menadžera sigurnosti  već tradicionalno uručuje zaslužnim pojedincima, tvrtkama, ustanovama i udrugama, ovo vrijedno priznanje za doprinose, razvoj i unapređenje sigurnosti u društvu danas je primilo jedanaest osoba u ukupno devet nagradnih kategorija.

  1. U kategoriji Medijska promocija sigurnosti najboljim projektom proglašen je ‘Safe stay in Croatia’, projekt Ministarstva turizma i sporta, a nagradu je preuzela ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Riječ je o projektu pokrenutom u pandemijskoj godini zahvaljujući kojem su turisti i posjetitelji Hrvatske sve relevantne informacije o protokolima i mjerama sa svih razina turističkog sektora dobivali brzo i transparentno.

„Ova je nagrada dodatna potvrda kvalitete projekta Safe stay in Croatia, kojim smo Hrvatsku uspješno pozicionirali kao kvalitetno pripremljenu i odgovornu turističku destinaciju. Projekt ima i informativnu vrijednost jer omogućava dostupnost relevantnih podataka na deset jezika što je prepoznato i na našim emitivnim tržištima. Sigurnost je važan aspekt ugodnog doživljaja destinacije, zato ovaj projekt želimo u budućnosti nadograditi i poboljšati”, naglasila je ministrica Brnjac.

  1. U kategoriji Najbolji projekt poslovnog sektora u ostvarivanju sigurnosti zajednice nagrađena je CROATIA osiguranje d.d. za projekt LaqoPrevent, jedinstveni program prevencije kojim promiče i nagrađuje povećanje sigurnosti, smanjenje rizika i odgovorno življenje. Program LaqoPrevent dio je ponude Croatijinog LAQO osiguranja, prvog u potpunosti digitalnog osigurateljnog rješenja na ovim prostorima.

Nagradu je preuzeo Ivan Bimbo iz Croatia osiguranja.

  1. “Mnogi misle da je biti hrabar ne imati straha, a ja mislim da svi imamo straha i da svi u određenom trenutku možemo biti hrabri i napraviti ono što treba”, rekla je Matea Hušnjak, zaštitarka Centra za socijalnu skrb Ivanić Grada, kojoj je uručena nagrada za Hrabri čin policijskog službenika, vojnika, vatrogasca, pripadnika civilne zaštite, zaštitara i/ili građanina. Zaštitarka Hušnjak je nagradu dobila jer je u travnju ove godine, u Centru za socijalnu skrb, uspjela spriječiti jednog muškarca da nasrne i tjelesno ozlijedi socijalne radnice, koje je u tom trenutku krenuo napasti.
  2. U kategoriji Najreprezentativniji projekt sustava sigurnosti nagradu su dobili Klinička bolnica Sveti Duh Zagreb i ECCOS Zagreb. Zagrebačkoj bolnici Hrvatska velika nagrada sigurnosti dodijeljena je za projekt Potpunog sigurnosnog rješenja KB Sveti Duh Zagreb, nadzornu aplikaciju Epsimax. Riječ je o sustavu koji objedinjuje videonadzor, kontrolu pristupa, protuprovalni sustav, evidenciju radnog vremena te sustave vatrodojave, plinodojave i odimljavanja, bolnički komunikacijski sustav i sustav bolničke signalizacije, sustav satova te sustav nadzora parkirališnih mjesta i usmjeravanja i naplate parkinga unutar novoizgrađene garaže na četiri etaže.

“To je potpuno sigurnosno rješenje za bolnicu postignuto integracijom bolničkog komunikacijskog sustava i Eccosove sigurnosne platforme Epsimax putem koje se kroz jedno korisničko sučelje upravlja svim spomenutim implementiranim sustavima. Najveći izazov bio je upravo u objedinjavanju odnosno integraciji svih sustava u jednu cjelinu”, naglasio je Krešimir Paić iz Eccosa koji je preuzeo nagrade.

  1. Najbolja domaća znanstvena knjiga iz područja sigurnosti je “Analitički menadžment”. Autori dr.sc.Robert Kopal i Darija Korkut su na više od 700 stranica predstavili više od 80 analitičkih tehnika i slučajeva, o čemu su izlagali i na europskim visokim školama i poslovnim radionicama. Nagradu je preuzeo suautor knjige dr. Robert Kopal.
  2. Dobitnica Nagrade za individualni doprinos u ostvarivanju i razvoju struke odnosno sigurnosti zajednice je prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, psihoterapeutkinja i znanstvenica u području problematike zlostavljanja djece, osnivačica “Hrabrog telefona”. Profesorica Buljan Flander pridonijela je osvješćivanju problema zlostavljanja djece i potrebe za pružanjem sustavne i adekvatne pomoći djeci, mladima i njihovim obiteljima. Nagradu je preuzela profesorica Buljan Flander.
  3. U kategoriji Najbolji projekt nevladine organizacije za sigurnost zajednice nagrada je otišla u ruke Hrvatskog društva likovnih umjetnika za projekt ‘Sloboda stvaranja – likovne intervencije u Kaznionici u Turopolju i Odgojnom zavodu u Turopolju’. Riječ je o projektu revitalizacije zatvorskog prostora umjetnošću, koji je pokrenut prije pet godina i uspješno je realiziran u Kaznionici u Turopolju i Odgojnom zavodu u Turopolju. Likovne intervencije izvelo je deset umjetnika, članova HDLU, Miron Milić, Goran Rakić, Ivo Kosanović, Tea Jurišić (Kvar Illustration), Jelena Bando, Klara Rusan (Klarxy), Lav Paripović, Damir Sobota, Tomislav Lončarić (Lonac) i Melinda Šefčić.

“Ukupno je realizirano jedanaest intervencija koje su bile osmišljene i promišljene u suradnji s institucijama gdje su intervencije i realizirane. Rad sa zatvorenicima je bio ograničen zbog epidemioloških razloga, no zbog velikog interesa maloljetnih korisnika Odgojnog zavoda u Turopolju, ipak se dogodila suradnja i doprinos u relizaciji rada Jelene Bando „Ide gas“, kao i u realizaciji zajedničkog rada Ive Kosanovića i Tee Jurišić”, navela je Melinda Šefčić, umjetnica i članica uprave Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

  1. Inicijativa godine u kategoriji društvene odgovornosti je projekt “Nakon škole – autoškola” kojom je mladima bez roditeljske skrbi omogućeno polaganje vozačkog ispita i snalaženje u vožnji. Projekt su provele autoškole s područja grada Dubrovnika, koje su donirale vozačke tečajeve za mlade korisnike, a nagradu je preuzeo Denis Pavela, aktivist iz Dubrovnika, kreator projekta.
  2. Za inicijativu godine “Partnerstvo u sigurnosti” dobitnici nagrade su PU Splitsko-dalmatinska i partneri. Prije početka turističke sezone lansirali su projekt “Smanji brzinu i guštaj u litu” s ciljem da preventivno utječu na svijest vozača o štetnosti opasnosti od kršenja prometnih pravila i propisa. Pozvali su sve sudionike u prometu – bicikliste, motocikliste, vozače automobila, pješake… da odgovornijim ponašanjem doprinesu sigurnosti u prometu. Nagradu je preuzeo Slobodan Marendić, načelnik PU Splitsko-dalmatinske.

***

Hrvatska udruga menadžera sigurnosti nagradu je ustanovila 2010. godine s ciljem odavanja priznanje pojedincima, tvrtkama, institucijama, lokalnoj zajednici, svima koji daju značajan doprinos ostvarivanju i razvoju sigurnosti Hrvatske. Dobitnicima se uručuje statua dizajnirana u obliku isprepletenih prstena, koju je dizajnirala Kristina Gračan, a simbolizira povezanost, jedinstvo i sigurnost.

Isprepleteni prsteni u logu Hrvatske velike nagrade sigurnosti simboliziraju zaštićeni prostor, a jedan zlatni ring je pojedinac u sustavu koji doprinosi cjelovitoj sigurnosti.

Dobitnike nagrada izabrao je žiri u sastavu prof.dr. Vlatko Cvrtila, predsjednik žirija i rektor Sveučilišta VERN Zagreb, Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, Krunoslav Borovec, dekan Visoke policijske škole u Zagrebu, Valentina Kranželić sa Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, Božo Skoko sa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i novinarka Ana Raić Knežević.

Hrvatska elektroprivreda je platinasti sponzor Hrvatskih dana sigurnosti 2021.

RSS/Foto: HUMS