Otvoren podatkovni Fort Knox u Hrvatskoj – prvi i jedini u Hrvatskoj s Tier III Facility certifikatom

Ured predsjednika RH

Svečanim otvorenjem kojem su nazočili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, dr. sc. Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije, te dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina, s radom je započeo najveći podatkovni centar u Hrvatskoj i regiji – Data Centar North u Varaždinu. Ovaj visoko-specijalizirani IT prostor jedan je od najvećih projekata tog tipa u Europi te je ujedno prvi i jedini u Hrvatskoj s Tier III Facility certifikatom koji jamči najvišu razinu sigurnosti, usporedivu s onom u najvećim i najsuvremenijim svjetskim vojnim bazama.

Radi se o najmodernijem, danas najvećem, prvom i jedinom Podatkovnom centru (Data Centru) koji je na području RH biti certificiran kao Uptime Tier 3 facility podatkovni centar – dakle, ono što je u na papiru, testirano je, izgrađeno i potvrđeno u praksi.

DC North je ostvaren obzirom na iznimne potrebe smještaja računalnih kapaciteta koje prati digitalizacija kao temelj modernog poslovanja, vizije iznimno uspješne tvrtke Muraplast kao partnera koji kroz projekt diversificira svoje poslovanje te tvrtke CRATIS koja posljednjom slagalicom zaokružuje svoje turn-key ICT poslovanje i postaje globalan igrač svom području stručnosti i poslovanja.  

Data Centar North, investicija u prvoj fazi vrijedna 17 milijuna eura koju su, bez subvencija, financirale tvrtke CRATIS i Muraplast, doprinosi povećanju sigurnosti za cijelu Republiku Hrvatsku i stavlja Varaždin na svjetsku mapu ICT-a. Naime, svi su dosadašnji podatkovni centri u Hrvatskoj locirani u Zagrebu, što predstavlja veliki sigurnosni rizik, pa svojom lokacijom u Varaždinu i najnaprednijim sigurnosnim certifikatom, Data Centar North postaje sekundarno glavno čvorište izvan Zagreba. S obzirom na to da će se u Data Centru North od danas čuvati brojni podaci, od razgovora, do informacija od državnog interesa, ne čudi da je sigurnost najveći i najvažniji prioritet zbog kojeg se tvrtka CRATIS odrekla i dijela dobiti od korištenja usluga koje centar nudi. Tako, za razliku od ostalih podatkovnih centara, korisnicima ne naplaćuje pristup kabinetu, svakoga tko uđe u prostor snima 120 kamera, Centar je opremljen s dva radara i antidron sustavom koji rade svakodnevno i bez prekida, a RFID karticama su osigurana baš sva vrata. U Centru su zaposleni i tehnički timovi te zaštitarska služba, a dostupne su i službe na poziv, poput vatrogasaca. Data Centar North opremljen je trenutno najboljom i najskupljom opremom na tržištu jer osnivači vjeruju kako će svojom efikasnošću dugoročno donijeti uštede, ali i jamčiti da oprema koju koriste klijenti radi cijelo desetljeće.

„Znamo da se uvjeti i zahtjevi sigurnosti neprestano mijenjaju, zato smo željeli biti lider i primjer s kojim će se ostali uspoređivati. U Data Centru North nismo pristali niti na jedan kompromis niti bilo kakvu uštedu kad je riječ o sigurnosti, ovdje apsolutno nije moguće da se slučajno ugasi neki elektrificiran ormar u kojima se nalazi oprema. Uz to, lokacija u Varaždinu je odlična jer je između Zagreba i drugih međunarodno važnih točaka razmjene podataka u Austriji, Mađarskoj i Sloveniji s kojima već postoji optička povezanost. Time je Data Centar North i druga najveća točka razmjene podataka u Hrvatskoj. No, mi već mislimo na budućnost i izuzetno sam ponosan što mogu najaviti novu investiciju vrijednu 50 milijuna eura za izgradnju dvostruko većeg podatkovnog centra, odmah uz postojeći, koji će s radom započeti 2025. godine“, izjavio je Matija Grabar, direktor tvrtke CRATIS.

„Ovo je ostvarenje osobne ambicije, želje za uspjehom i neka vrsta sna, ali onog vrlo strukturiranog pa je to zapravo vrlo stroga inženjerska java. U današnjem svijetu bez ovakve vrste usluge ne možemo živjeti. Ovo je i stvar nacionalne sigurnosti, kontrole procesa, novca, osobne imovine, bankovnih računa bez čega ne možemo niti normalno funkcionirati. Čestitam na velikom uspjehu i časti da sudjelujem u otvaranju. Velika stvar za vas, inicijatore, osobno, ali i za ovaj dio Hrvatske. To pokazuje da velikim i turbulentnim okolnostima ne možemo upravljati, a tek ako budemo svjesni svijeta i naših dosega i koncentriramo se na ovakve projekte koji su sa stajališta svijeta mali, ali za nas veliki i profitabilni, imat ćemo bogatstvo nacije“, izjavio je Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske.

„Kada govorimo o izazovima s kojima se susrećemo, možemo ih sažeti u 3D princip – dekarbonizacija, demografija i digitalizacija. Investicija u podatkovni centar DC North izravno je povezana s digitalizacijom i procesom cjelokupne transformacije našeg društva. Mogućnosti koje pružaju suvremene tehnologije vidim kao priliku da Republika Hrvatska postane još konkurentnija, da se oslonimo na proizvode i usluge koji kreiraju višu dodanu vrijednost. Zbog velikog značaja za hrvatsko gospodarstvo, investicija DC North uvrštena je na listu strateških projekata Republike Hrvatske jer razvija temeljnu infrastrukturu za upravljanje temeljeno na podacima“, izjavio je dr. sc. Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

„Ovo nije samo investicija. Ovaj projekt je ostvarenje sna jedne mlade osobe koja zahvaljujući svom timu, svojoj upornosti i znanju, uspijeva. Ova investicija, kao i sve one koje se odvijaju na području županije, govore u prilog tome da smo kao županija i kao grad sigurni i stabilni. Trenutačno na području županije u samo četiri sredine imamo investicije u vrijednosti preko 300 milijuna eura što je više nego ikad. Ovaj podatkovni centar slijedi sve svjetske trendove, zbog njega smo sigurniji u ovom digitalnom dobu u kojem živimo“, izjavio je Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora.

„Ova ekipa iz Cratisa zaista osvaja, puna adrenalina i pozitivne energije, oko sebe širi jednu dobru vibraciju. Na sjecištu svih magistralnih optičkih vodova izgradili su ovaj podatkovni centar koji ima i tu prednost da može poslužiti i kao disaster recovery zagrebačkih podatkovnih centara i zato sam siguran da će imati blistavu i sjajnu budućnost. Zaista sam sretan što se ovakav objekt izgradio upravo u Varaždinu. Varaždin je nedavno dobio nagradu kao najbolji grad za gospodarstvo prema 14 kriterija, a upravo zbog ovakvih projekata, prepoznati smo kao podržavajuća sredina za investicije.“ – izjavio je Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina, čestitavši inicijatorima Data Centra North.

Podatkovni prostor koji Centar nudi je unaprijed većinom popunjen, riječ je o klijentima praktično iz svih industrija, s omjerom oko 60% prema 40% u korist domaćih korisnika. Centar se sastoji od 2000m2 IT prostora, a u prvoj fazi će se staviti na raspolaganje 314 serverskih kabineta (800×1200) raspoređenih u hladne zone. U drugoj fazi, vrijednoj 5 milijuna eura, planira se tijekom iduće godine otvoriti dodatne tri sobe na katu.
Data Centar North u Varaždinu najveći je i najmoderniji „carrier neutralni“ podatkovni centar u Hrvatskoj i regiji. Investicija je to, u prvoj fazi vrijedna 17 milijuna eura koju su, bez subvencija, financirale tvrtke CRATIS i Muraplast. Centar ima 2.000 m2 IT prostora s više od 4 MW instalirane snage te jedini u Republici Hrvatskoj nudi najviši stupanj sigurnosti svojim klijentima, što je potvrđeno kroz Facility certifikaciju Instituta Uptime, najpoznatijeg na svijetu koji je certificirao praktično sve najveće podatkovne centre. Ovo je i prva greenfield investicija u podatkovni centar, izvedena je s PBZ-om. Od početka je projekt zamišljen kao podatkovni centar. Tvrtka CRATIS je napravila idejni projekt, tvrtka Vertiv projektiranje zajedno sa svojim kompanijama, Archimetric je napravio dizajn lokacije, a izvođači su bili Međimurje PMP, Zlaring i Elektroinstalater. Tijekom iduće godine se očekuje i završetak druge faze vrijedne 5 milijuna eura, a dugoročni plan je izgradnja još 10 sličnih centara. Direktor Data Centra North je Darko Pintarić.

Sigurnosna struktura i održivost projekta predstavljaju važan čimbenik u samoj ponudi zbog čega je DC North opremljen sa preko 120 kamera, sustavom za detekciju dronova, a  SOC će kroz kompleksne alate za industrijsku sigurnost pratiti rad PLCa i ostalih uređaja.

 

DBO/ Foto: Cratis

Objavljeni sadržaj sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.