Ostojić u “Otvorenom” o požarima: Činjenica da je ministar dao ostavku govori koliko je stihijska situacija bila!

Screenshot HRT tvoreno

U sinoćnjoj emisiji HRT-a „Otvoreno“ raspravljalo se o 14 katastrofalnih  požara koji su okružili Split. Postavljena su i zanimljiva pitanja vezana uz ostavku ministra obrane,  je li  Hrvatska vojska prekasno poslana na teren,, treba li nam snažna vojna pričuva ljudi koji znaju gdje im je zborno mjesto i obučeni su za reakciju u katastrofama? Bi li održavane borove šume s brojnim protupožarnim prosjekama smanjile razmjere šteta? Imamo li učinkovit sustav nacionalne sigurnosti?

U emisiji su gostovali ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić, načelnik Glavnog stožera OSRH Mirko Šundov, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, predsjednik Vatrogasne zajednice Hrvatske Ante Sanader, predsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić i zapovjednik protupožarne eskadrile Davor Turković.

Zapovjednik protupožarne eskadrile, pukovnik Davor Turković rekao je kako ovakav požar piloti kanader nikada nisu vidjeli. Moji piloti koji su se jučer vratili iz Splita rekli su mi: Zapovjedniče, ovo je majka svih požara! Jedan od mojih pilota je rekao: Ako ne bude mrtvih, Bože hvala ti. Jučer kad smo se prebrojili i vidjeli da nema žrtava to je za nas bio ogroman uspjeh. Analizirajući jučerašnju situaciju pukovnik Turković objasnio je zašto kanaderi zbog bure nisu mogli raditi na području oko Splita. U više navrata se događalo da bi se mi morali povući kako bi sačuvali živu glavu jer najgore što se može dogoditi je upravo ono što se kolektivno dogodilo, kolektivni stres i adrenalin. U ovoj situaciji moramo biti sretni da smo svi na broju, stati na loptu i ne paničariti. Vidjeti što se točno dogodilo. Ja ni iz daleka ne bi špekulirao o tome kako su požari nastali.

Da je zbog činjenice da kanaderi ne mogu raditi pomoć vatrogascima na kopnu trebala stići ranije smatra predsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić. Ovo nije školski primjer požara, niti se radilo by the book, građani su se morali sami organizirati. Činjenica da je ministar dao ostavku dovoljno govori koliko je stihijska situacija bila. Pomoć je trebala doći ranije. Ostojić je kritizirao i ponašanje i izjave premijera Plenkovića i predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. Nakon atraktivnog događaja kojeg je naš premijer ocijenio kao nešto interesantno moram reći da je to sramotna izjava i da se radilo o njegovoj kući da to nikada ne bi rekao.. Predsjednica je rekla da je imala parcijalne informacije, odgovorni političar mora imati pune informacije. Što se tiče građana Splita pokazalo se da je puno jača vojska Torcida i građani koji su se sami organizirali.

Što se tiče ostavke ministra obrane Damira Krstičevića, načelnik Glavnog stožera OSRH Mirko Šundov rekao je kako se nada da će njegov dugogodišnji prijatelj i suborac povući ostavku. Moram priznati da sam bio iznenađen tom njegovom emotivnom reakcijom i ja bih volio da on povuče tu ostavku da nastavimo dalje raditi i graditi OSRH i Program nacionalne sigurnosti. Na pitanje je li vojska jučer stigla prekasno u pomoć vatrogascima, Šundov je odgovorio kako je sve učinjeno u skladu s zakonskom procedurom. Dodao je kako je u razgovoru s ministrom obrane i prije zahtjeva za pomoći vojske odlučio da se stotinjak pripadnika OSRH izmjesti kako bi bili bliže Žrnovnici. To je procedura i taktika i mi smo odlučili da se stotinjak pripadnika OSRH izmjesti. Kasnije smo kako je situacija bila složenija u dogovoru smo ministrom poslali još vojnika u skladu s našim sposobnostima i opremom koju imamo, prije svega na raketnu bazu u Žrnovnicu, a zatim i u Split te jutros na području Podstrane.

Kakva je procedura u pozivanju vojske u pomoć pojasnio je ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić. To je odluka koju moraju donijeti nadležni, u ovom slučaju to je županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina. On je najbliže toj situaciji i najbolji je u poziciji da donese odluku i traži pomoć. On je danas objasnio predsjednici zašto to nije napravio, ona je to prihvatila. Na pitanje koliko vojska inače može pomoći u ovakvim situacijama, Lozančić je rekao da je potpora vojnih snaga u takvim situacijama netradicionalna te da je to očito nešto što u buduće moramo ispitati. Ravnatelj DUZS-a dodao je kako je u ovom trenutku teško procijeniti uzrok ovih požara. Svaki je požar poseban i tako se treba gledati. Ako postoji dokaz da je požar namjerno postavljen to se treba istražiti. Ja nemam saznanja da su neki požari namjerno postavljeni.

U emisiju se potom telefonski javio i direktor Hrvatskog operatornog prijenosnog sustava Miroslav Mesić kako bi demantirao napise pojedinih medija da je iskrenje dalekovoda uzrokovalo požare. Danas tijekom dana obavljen je očevid na području Tugara. Nedvojbeno je vidljivo da je najprije nastao požar oko 00:45, a kasnije još jedan 10 minuta kasnije. Dakle, iskrenje dalekovoda nije bio uzrok požara, već je požar bio uzrok iskrenja dalekovoda. Prema svim rezultatima naših uređaja je vidljivo da iskrenje dalekovoda nije uzrokovalo požar.

Da bi se u konačnici saznao uzrok požara važno je znati kada je točno bukno. Iz Hrvatskih su šuma večeras upozorili da su najčešće upravo oni ti koji prvi uočavaju požar te da je tako bilo i ovaj puta. Ove požare su prvi primijetili djelatnici Hrvatskih šuma, upozorio je predsjednik Uprave te institucije Krunoslav Jakupčić. Mi smo zaposlilili 320 djelatnika na danonoćnom posmatranju. Isto rade i čuvari šuma.  Na pitanje bi li se požar prije ugasio da je u šumama više protupožarnih prosjeka, Jakupčić je odgovorio kako takvih šumskih puteva ima dovoljno. Na području šuma oko Split izgrađeno je ukupno 1700 protupožarnih prosjeka sa elementima cesta i 16 hektara protupožarnih prosjeka. Hrvatske šume i dalje i prijašnjih godina i sada ulažu i važno mjesto nam zauzima protupožarna zaštita. Ove godine ulažemo čak 70 milijuna kuna, najviše od svih. Dodao je kako je glavni krivac za vatru čovjek, a ne bor koji brzo gori i čiji češeri natopljeni smolom lete na sve strane kao zapaljene bombe. Okriviti drvo, alepski bor, a ne okriviti čovjekovo ponašanje, odlaganje otpada, zapuštanje poljoprivrednih područja je apsurd. Turizam je buknuo na borovim šumama. Turisti traže pogled na more i borovu šumu. Predsjednik Vatrogasne zajednice Hrvatske Ante Sanader na to je ispričao koliko borovi zapravo mogu biti opasni.

Nakon analiza jučerašnjeg i današnjeg dana tražila su se rješenja kako da se u budućnosti izbjegnu takvi događaji. Gosti su se uglavnom složili kako postupanja u takvim kriznim situacijama treba obuhvatiti Strategijom nacionalne sigurnosti. Oko same strategije najviše su govorili neistomišljenici SDP-ovac Ranko Ostojić i HDZ-ovac Ante Sanader. Ostojić smatra da se Strategija previše oslanja na vojsku, a da civilne udruge prilikom pisanja Strategije nitko nije ni kontaktirao. Treba graditi civilni sustav da nema potrebe za zvanjem vojske. Mislim da je potpuno krivi put i treba što više i jačati dobrovoljni put – dobrovoljna vatrogasna društva, HGSS, Crveni križ, civilne udruge itd. Treba nam jačanje civilnog, a ne vojnog dijela. Na to mu je Sanader odgovorio kako nije točno da u Strategiji ne postoji civilna zaštita. U Strategiji upravo mojim amandmanom su uvrštene i DVD-iji i drugi. Ostoijić je 8 godina bio ministar unutarnjih poslova i nikad nije prihvatio moje prijedloge. Što se tiče samog požara Sanader je kao predsjendik Vatrogasne zajednice Hrvatske rekao da je gašenje vatre obavljeno po profesionalnim kriterijima. Požar ugašen u minimalnom roku bez ljudskih žrtava je dokaz da se dobro radilo. Imamo najstručnije ljude kvalificirane za požare. Imamo iskustvo

Izvor: HRT Vijesti