Osobe smještene u Domove za starije, obitelji mogu nadzirati putem video kamera

U američkoj saveznoj državi Minnesoti sada obitelji mogu, ako dobiju pristanak svog starijeg člana i ako unaprijed obavijeste ustanovu u kojoj je smješten član obitelji, o svojim planovima, u sobe instalirati kamere

Nakon nekoliko godina javne rasprave o ovom pitanju, američka savezna država Minnesota donijela je zakon koji članovima obitelji osoba smještenih u ustanove za starije i nemoćne, omogućava video nadzor u njihove sobe. Zakon je stupio na snagu početkom siječnja ove godine.

Naime, sustavi daljinskog praćenja postaju sve popularniji jer obiteljima omogućavaju da svoje starije prate u svakom trenutku.

Od sada obitelji mogu, ako dobiju pristanak svog starijeg člana i ako unaprijed obavijeste ustanovu o svojim planovima, u sobe instalirati kamere.

No, ako njihov bližnji ima još jednu osobu u sobi, ona prethodno također mora pristati na postavljanje kamere.

U slučaju da su starije osobe kognitivno oštećene i ne mogu dati pristanak, članovi obitelji moraju dostaviti obrazac s pisanom izjavom medicinskog radnika koji potvrđuje pacijentovo stanje.

Važno je napomenuti da velik broj starijih stanovnika Minnesote i njihove obitelji tek sada uče o tehnologiji, što znači da će biti potrebno provesti edukacije o propisima koji se odnose na internetske kamere u ustanovama za skrb.

Nadalje, edukativni materijal o ovom zakonu pokušava se uvrstiti u svaki paket dobrodošlice za nove pacijente u ustanovama, prenosi securitytoday.com

PO/ Foto: Pixabay