EU ĆE JAČE ŠTITI SVOJ PRORAČUN: Evo kako će izgledati borba protiv prijevara europskih fondova

Morat ćemo prisluškivati po nalogu svih eu-službi
Europol

Europska komisija predložila je da se 181 milijun eura iz sljedećeg dugoročnog proračuna za razdoblje 2021. – 2027. stavi na raspolaganje za potporu nastojanjima država članica u borbi protiv prijevara, korupcije i drugih nepravilnosti koje utječu na proračun EU-a. 

U okviru novog Programa EU-a za borbu protiv prijevara financirat će se ciljana izobrazba, te razmjena informacija i najboljih praksi među tijelima za borbu protiv prijevara diljem Europe. Osim toga, u okviru Programa osigurat će se potpora istražnim aktivnostima kupnjom tehničke opreme za upotrebu u otkrivanju i istraživanju prijevara te će se olakšati pristup sigurnim informacijskim sustavima.

“Novi će Program EU-a za borbu protiv prijevara osjetno pridonijeti ojačavanju borbe protiv prijevara i korupcije, koje štete proračunu EU-a. Ojačavanje suradnje tijela za borbu protiv prijevara diljem država članica i osiguravanje najsuvremenijih alata za njihov rad mogu nam dati presudnu prednost u otkrivanju počinitelja prijevara, zaustavljanju krijumčara i sprečavanju korupcije u postupcima nabave”, izjavio je europski povjerenik za proračun i ljudske resurse Günther H. Oettinger. Program će imati tri posebna cilja, potvrđeno je iz Europske komisije.

graphNovim Programom, objašnjeno je, zamijenit će se program Hercule III., koji je posljednjih godina već pridonio borbi protiv prijevara koje utječu na proračun EU-a na nacionalnoj i lokalnoj razini. Primjeri uspješnih projekata uključuju financiranje digitalne forenzičke opreme, koja je 2016. bila neizostavan element u operacijama francuskih carinskih tijela protiv krijumčarenja i utaje PDV-a, financiranje obuke pasa za detekciju, koji su grčkim carinskim tijelima pomogli u zapljeni 250 milijuna nezakonitih cigareta 2016., te razvoj naprednih informatičkih alata koje tijela za borbu protiv prijevara diljem Europe upotrebljavaju za uočavanje nepravilnosti u trgovinskim tokovima, a 2017. zahvaljujući tim alatima otkriveni su teški slučajevi prijevare povezane s uvozom tekstila i obuće.

Sredstvima koja će se staviti na raspolaganje u okviru novog Programa EU-a za borbu protiv prijevara financirat će se slični projekti te izobrazba i konferencije stručnjaka radi poticanja razmjene informacija i prekogranične suradnje. Iz Programa će se podupirati i zajedničke istrage carinskih tijela država članica jer su takve zajedničke operacije ključne za raskidanje prekograničnih kriminalnih mreža. Očekuje se da će se tom potporom i doprinosom nastojanjima nacionalnih tijela u borbi protiv prijevara i korupcije stvoriti znatna dodana vrijednost.

 

Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ