OVO JE NOVO SKLADIŠTE EUROPSKE UNIJE: U njemu će biti sve potrebno za krizne situacije

ec.europa.eu

Od ovog tjedna civilne misije Europske unije u okviru zajedničke sigurnosne i obrambene politike (ZSOP) moći će raditi brže i učinkovitije, i to zahvaljujući novoj logističkoj platformi (skladištu ZSOP‑a).

Skladište ZSOP će za potrebe misija EU-a za upravljanje kriznim situacijama omogućiti brzo slanje ključne opreme i sredstava na bilo koje područje djelovanja u roku od 30 dana. Skladištem će se znatno poboljšati logistička podrška EU-ovu upravljanju u kriznim situacijama. EU-ovih deset civilnih misija u okviru ZSOP-a i osam posebnih predstavnika na raspolaganju će imati usluge podrške te brz pristup novoj i rabljenoj opremi i sredstvima, npr. vozilima, računalnim i komunikacijskim uređajima te zaštitnoj i medicinskoj opremi. Skladište će nuditi tehničko održavanje i popravke te održavati stratešku zalihu sredstava. Bit će razvijen elektronički sustav koji će biti stavljen na raspolaganje civilnim misijama u okviru ZSOP-a, čime će se zajamčiti centralizirano upravljanje imovinom i standardizacija logističkih postupaka.

Skladište će biti smješteno u švedskom gradu Kristinehamnu, a njime će na temelju potpisanog sporazuma upravljati švedska Agencija za civilnu zaštitu (MSD) u dogovoru sa Službom za instrumente vanjske politike Europske komisije i Europske službe za vanjsko djelovanje. Na raspolaganju će imati proračun od približno 50 milijuna eura za razdoblje od tri godine. Jačanje civilne zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a ključni je element zajedničkog pristupa EU-a te jedan od prioriteta Provedbenog plana za sigurnost i obranu koji je u studenome 2016. predstavila visoka predstavnica Federica Mogherini.

 

Ana Raić-Knežević