OPTUŽNICA ZA VOJNU TRGOVINU U SLOVENIJI: Patria je platila mito? Walter Wolf uskoro na sudu

PATRIA

Slovensko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv kanadskog poduzetnika austrijsko-slovenskog podrijetla Waltera Wolfa za pranje novca koji je trebao poslužiti kao mito finske tvrtke Patrie u prodaji oklopnih transportera Sloveniji, objavila je u ponedjeljak slovenska komercijalna TV postaja POP-TV.

Kako prenosi Hina, u optužnici podignutoj krajem srpnja radi se o iznosu od 3,6 milijuna eura što navodno potječu iz nezakonitih provizija kojima je finska tvrtka Patria prije 12 godina željela osigurati prodaju oklopnih transportera slovenskoj vojsci u vrijednosti 282 milijuna eura, navodi POP-TV pozivajući se na neslužbene izvore.

Optužnica Wolfa, koji ima i slovensko državljanstvo, tereti da je raspolagao novcem koji potječe iz kaznenog djela, odnosno za prikrivanje njegova izvora jer je navodno u dogovoru s Patrijinim austrijskim predstavnikom Wolfgangom Riedlom novac dobiven od Patrije koji je trebao poslužiti kao mito prebacio na više svojih računa u inozemstvu, kako bi mu prikrio izvor, a dio je u Sloveniju unio u gotovini, tvrdi POP-TV.

U Sloveniji se oko afere Patria i navodnih Patrijinih nezakonitih provizija prije nekoliko godina vodio sudski proces na kojemu su najprije bila osuđena sva trojca slovenskh aktera u toj aferi, ali je presude kasnije poništio ustavni sud, a cijeli je predmet u međuvremenu otišao u zastaru.

Među osumnjičenima za posredovanje mita je tada pred slovenskim sudom svjedočio i Wolf niječući svoje sudjelovanje, ali je nakon nekoliko ročišta otišao u Kanadu gdje stalno živi i nedostupan je slovenskim vlastima.

Kako navodi POP-TV, u optužnici državnog odvjetništva stoji da su Wolf i Riedl u bankama u Austrji podizali velike svote novca koje su namjeravli isplatiti za nezakonite »provizije« utjecajnim pojedincima u Sloveniji od kojih se očekivalo da će za Patriju na javnom natječaju za oklopna vozila osigurati političku potporu i bolji položaj u odnosu na druge.

U to doba je slovenski premijer bio Janez Janša, a minstar obrane Karl Erjavec.