ISTRAGA PROTIV MINISTRA SIGURNOSTI BIH: Odao je tajne informacije u SOA-inoj aferi s islamistima?

prtsc Youtube

Dogodio se novi zaokret u špijunskoj aferi u kojoj je hrvatska tajna služba SOA prozvana da vrbuje selefije u BiH. Nakon što je tužiteljstvo BiH odlučilo ne pokrenuti postupak protiv zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i generalnog konzula RH u Tuzli Ivana Bandića, postupak je pokrenut protiv  ministra sigurnosti Dragana Mektića.

Krešić, Đaković i Bandić spominjali su se kao osobe koje su pomagale SOA-i u nezakonitom naoružavanju islamista, dok je Mektić potvrdio upletenost hrvatske tajne službe u ilegalnosti u BiH.  Sada ga se i službeno sumnjiči za odavanje povjerljivih podataka i ugrožavanje sigurnosti zemlje. Prozvani ministar odmah je oštro ustvrdio kako je riječ o osobnoj osveti glavne tužiteljice Gordane Tadić i njenih suradnika koji pokušavaju navodno prikriti obavještajnu aferu u koju su umiješani njezini bliski srodnici.

Iz sjedišta državnog tužiteljstva u Sarajevu Hini je dostavljena obavijest u kojoj stoji kako je tužiteljstvo donijelo nalog o provođenju istrage protiv ministra Mektića nakon što su došli do više dokaza o postojanju osnovane sumnje o počinjenim kaznenim djelima zlouporabe položaja ili ovlasti, odavanja tajnih podataka te davanje lažnog iskaza.

Ova afera izbila je nakon što je portal Žurnal objavio kako hrvatska tajna služba SOA vrbuje i naoružava selefije u BiH. Ministar Mektić te je informacije potvrdio, ocijenivši kako SOA nezakonito djeluje u BiH, a sada kaže kako ga se pokretanjem istrage želi ušutkati. IZ SOA-e su demantirali sve tvrdnje portala Žurnal.

A. R. K.