OPREZ! HRVATSKE AGENCIJE ZA NEKRETNINE NA UDARU HAKERA: Lažni direktori traže od njih hitne isplate i tako im kradu novac

Mogućnost novog hakerskog napada
Al Jazeera

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je u tijeku kampanja s velikim brojem tzv. phishing mailova koji se šalju trgovačkim društvima u Hrvatskoj, posebno agencijama za nekretnine.  U njima se počinitelj predstavlja kao direktor i traži hitno plaćanje na račun u inozemstvu. Taj račun je, naravno, pod kontrolom samog počinitelja.

Radi se o jednom od najčešćih oblika internetskih prijevara tzv. CEO ili direktorske prijevare u kojoj počinitelj zaposleniku ovlaštenom za izvršavanje plaćanja pošalje e-mail u kojem se predstavlja kao njegov nadređeni i navodi ga na plaćanje lažne fakture ili neovlašteni prijenos sredstava s računa tvrtke.

“Najbolja zaštita je prevencija, odnosno da građani ne nasjedaju na ponude koje zvuče predobro da bi bile istinite. Počinitelji pokušavaju na brojne načine doći do osobnih podataka građana kako bi ih kasnije zlouporabili radi stjecanja određene koristi ili ih navode na plaćanje određenih sredstava do kojih je kasnije vrlo teško doći. Stoga, dobro pazite na osobne podatke, dobro razmislite kakve podatke dijelite putem društvenih mreža, on-line plaćanja radite samo preko sigurnih internet stranica (https: protokol) i koristeći sigurne načine povezivanja na Internet (javne WIFI mreže mogu biti rizične), svaku sumnju u vezi vašeg on-line računa odmah prijavite banci, pokušaj prijevare prijavite policiji čak i ako niste postali žrtva”, poručuju iz MUP-a.

RSS