Opasne navike u prometu dugoročno možemo riješiti sustavnom edukacijom djece i mladih

Miron Huljak

Mobitel je i dalje treći uzročnik prometnih nesreća u Hrvatskoj, a prosječni vozač tijekom jednog sata vožnje provede tri minute koristeći ga, upozoreno je u subotu na završnici ovogodišnje kampanje Dan bez mobitela u prometu koja se provodi već šestu godini s ciljem osvješćivanja o opasnostima takvoga ponašanja i smanjenja prometnih nesreća uzrokovanih korištenjem mobitela u prometu.

Predsjednik Hrvatske udruge managera sigurnosti Alen Ostojić apelirao je na vozače da razmisle o potrebi korištenja mobitela u vožnji “jer je ljudski život za razliku od mobitela nema rezervnog dijela”.

Policijski savjetnik Miron Huljak iz Ravnateljstva policije, Službe prometne policije naglasio je kako se u preventivi za smanjenjem prometnih nesreća i stradavanja u prometu događa sve bolja sinergija između policije, prometne industrije, akademske zajednice i nevladinih organizacija koje rade u tom cilju.

„Svi oni koji mogu nešto učiniti u cilju smanjenja stradavanja u prometu prihvaćaju se posla, podižu svijest o odgovornom ponašanju. Ono što još uvijek nedostaje, a na čemu treba raditi, je sustavna edukacija od najranije životne dobi. Postoje sporadične edukativne akcije vezane za edukaciju ponašanja u prometu. Primjerice, biciklistički ispit za osnovnoškolce koji se provodi u petom razredu u cijeloj Hrvatskoj. Ali to nije obavezna stvar, već ovisi o želji ravnatelja i entuzijazmu profesora, iako učenici steknu znanja o prometnim propisima kojih  mnogi odrasli nemaju“, iznio je Huljak i dodao:

„Sustavna edukacija o prometu od najranije životne dobi stvorila bi nam ljude koji sigurnost u prometu ne bi doživljavali na način kao što se doživljava danas, da je rizik kršenja propisa samo u plaćanju kazne. Gledali bi na način da je odgovorno ponašanje čuvanje svog života i života ljudi oko sebe i bili motivirani što time pridonose dobrobiti i sigurnosti cijelog društva. Treba se jače zalagati za uvođenje sustavne edukacije o prometnoj kulturi i propisima i to kroz cijelo školovanje, počevši od vrtićke dobi.

Uoči skorašnjeg obilježavanja Svjetskog dana prisjećanja stradalih u prometu, koji se ove godine obilježava 20. studenog, Huljak je iznio podatke iz statistike, prema kojoj za prvih deset mjeseci ove u odnosu na prošlu godinu imamo smanjenje smrtno stradalih u prometnim nesrećama za desetak posto te smanjenje prometnih nesreća sa smrtno stradalima za gotovo 13 posto. Međutim, bilježi se porast broja lakše ozlijeđenih (za desetak posto) i teško ozlijeđenih osoba (za četiri posto) uz istodobno snažno povećanje prometa pogotovo u vrijeme turističke sezone, jer se sav tranzit vratio u Hrvatsku.

„Bitno je da policija kao nositelj Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa pomalo uspijeva stvoriti sinergijsko djelovanje svih onih kojima za zadaća pridonijeti sigurnosti cestovnog prometa, pa tako i Hrvatska udruga managera sigurnosti koja već godinama kroz kampanju Dan bez mobitela u prometu osvještava o izrazito opasnim navikama korištenja mobitela i to od strane svih sudionika u prometu“, istaknuo je Huljak.

 I ove godine u okviru kampanje Dan bez mobitela u prometu organiziran je nagradni natječaj kako bi se mlade ljude, čija su stradanja u prometu u porastu, potaknulo na odgovornije i sigurnije ponašanje. Izazov je bio napraviti kreativan rad, crtež, pjesmu, video, skeč ili strip. Prvu je nagradu, GoPro kameru, osvojio Mate Landeka, koji je na natječaj prijavio sljedeću pjesmu:

Skrolam u autu i čitam vijesti,
Ali zar nije bolje skrolati po cesti?

Spremam mobitel jer s njim koncentracija opada,
Pratim znakove da ne bude prepada.

Vožnja s drugima prilika je i za razgovor,
Preko mobitela mogu i poslije napraviti dogovor.

A ako i posegnem za njim, odmah dobijem spačku,
Na radiju Lidija pjeva: „Tko ti dade vozačku?“.

Jedino koristim mobitel kada je promet u pitanju
Kada slušam „Držite se lijeve strane na račvanju“.

 

Dobitniku je nagradu svečano uručio Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, koja je nositelj kampanje.

„U ovaj sam se projekt uključio na kreativan način, pa ako netko moju pjesmu i pročita tijekom vožnje u autu, ona će mu poručiti da to ubuduće ne čini“, rekao je Mate Landeka prilikom preuzimanja nagrade.

Projekt  Dan bez mobitela u prometu kao kampanje osvješćivanja o opasnostima korištenja mobitela u prometu pokrenut je 2017. godine, a nacionalni Dan bez mobitela u prometu obilježavamo 2. travnja. Pozitivan utjecaj kampanje u prvim godinama bila je i promjena Zakona o prometnim prekršajima, kada je kazna za korištenje mobitela za volanom s 500 kuna povećana na tisuću, kao i smanjenje korištenja mobitela u prometu za gotovo 20 posto, prema podacima istraživanja provedenih 2017. i 2022. godine.

Projektu je nositelj Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, a sufinanciran je od strane Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, te ga podupiru Ministarstvo unutarnjih poslova i Grad Zagreb.

Od rezultata dosadašnjih kampanja izdvajamo: publiciranje edukativne brošure „Mobitel – skriveni ubojica na cesti“, pet konferencija „Mi i naši gadgeti u prometu”, koje su na pitanjima i raspravi o daljnjem razvoju komunikacija, prometa i signalizacije okupljale sve dionike u prometnoj industriji, autoindustriji, IT i mobilnim komunikacijama. U okviru projekta provedena su dva istraživanja navika i ponašanja sudionika u prometu o korištenju mobitela u prometu, kao i istraživanje distrakcije uzrokovane korištenjem mobitela u vožnji. Još 2019. godine u Zagrebu je, kao prvom gradu u Europi, postavljen pametni semafor koji upozorava pješake i bicikliste zadubljene u mobilni ekran da je na semaforu upaljeno crveno.

 DBO/Foto: HUMS/ Jovica Drobnjak

Više informacija o kampanji možete pratiti na:  Web page   Facebook  Youtube  Instagram

 #SvakiDanBezMobitelaUPrometuJeDobarDan