Korištenje mobitela tijekom vožnje i dalje treći najčešći uzročnik prometnih nesreća

Mate nagrada dan bez mobitela u prometu 2022

MOBITEL je i dalje treći najčešći uzročnik prometnih nesreća u Hrvatskoj, a prosječni vozač tijekom jednog sata vožnje provede tri minute koristeći ga, upozoreno je danas na završnici ovogodišnje kampanje Dan bez mobitela u prometu kojoj je cilj osvijestiti opasnosti takvoga ponašanja.

Uporabom mobitela u vožnji bez korištenja hands free uređaja vozači ugrožavaju vlastitu sigurnost i život, ali i život ostalih sudionika u prometu, poručeno je s konferencije za novinare u sklopu završnice kampanje koja se organizira već šestu godinu.

Kampanja je usmjerena na osvješćivanje o opasnostima korištenja mobitela za volanom, na biciklu i motociklu. Predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti Alen Ostojić apelirao je na vozače da razmisle o potrebi korištenja mobitela u vožnji “jer ljudski život za razliku od mobitela nema rezervnog dijela”.

Istraživanja pokazuju da prosječni vozač tijekom 1 sata vožnje na mobitelu provede 3,5 minute. Stvarnost je takva da je dovoljna 1 sekunda posvećenosti mobitelu da izazovemo prometnu nesreću. Razmislimo je li vrijedno, istaknuo je Ostojić.

“Hrvatskoj nedostaje sustavne edukacije od najranije dobi”

Policijski savjetnik Miron Huljak iz Ravnateljstva policije rekao je kako razgovor mobitelom tijekom vožnje automobilom bez hands free uređaja smanjuje koncentraciju. Napomenuo je i kako je biciklistima ublažavanjem zakona dopušteno korištenje jedne slušalice što, kaže, također nije najsretnije rješenje ali je bolje nego obje.

Hrvatskoj nedostaje sustavne edukacije od najranije dobi, naglasio je Huljak. Naveo je kako prema statističkim podacima za prvih deset mjeseci ove u odnosu na prošlu godinu imamo smanjenje smrtno stradalih u prometnim nesrećama za desetak posto te smanjenje prometnih nesreća sa smrtno stradalima za gotovo 13 posto.

Porast broja lakše ozlijeđenih

No bilježi se porast broja lakše ozlijeđenih (za desetak posto) i teško ozlijeđenih osoba (za četiri posto) uz istodobno snažno povećanje prometa pogotovo u vrijeme turističke sezone, jer se sav tranzit vratio u Hrvatsku.

Bitno je da policija kao nositelj Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa pomalo uspijeva stvoriti sinergijsko djelovanje svih onih kojima za zadaća pridonijeti sigurnosti cestovnog prometa, pa tako i Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, istaknuo je Huljak.

Ove je godine za doprinos u kampanji nagrađen autor prigodne pjesme Mate Landeka koji je izrazio nadu da će vozače ponukati da to ne koriste mobitel u vožnji. Nositelj projekta je Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, a podupiru ga Ministarstvo unutarnjih poslova i Grad Zagreb.

HINA/DBO Foto: HUMS/ Jovica Drobnjak