OKRUGLI STOL U SOA-I: Koja je uloga sigurnosno-obavještajnog sustava u suvremenom sigurnosnom okružju?

soa.hr

U sjedištu Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) održan je okrugli stol na temu uloge sigurnosno-obavještajnih sustava u suvremenom sigurnosnom okružju.

SOA je kako je priopćeno, okrugli stol organizirala u sklopu suradnje s Ministarstvom obrane Francuske Republike na projektu “La Fabrique Défense” te u partnerstvu s inicijativom Obavještajni koledž u Europi (Intelligence College in Europe).

Izlaganja su, uz ravnatelja SOA-e Daniela Markića, održali veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Gaël Veyssiere, vojna izaslanica obrane Francuske Republike pukovnica Florence Skrlj,  Yvan Lledo Ferrer iz Obavještajnog koledža u Europi, te dekan Veleučilišta VERN Vlatko Cvrtila koji je i moderirao raspravu.

Na okruglom stolu sudjelovali su i studenti sa sveučilišnih programa iz Zagreba i Splita koji se bave sa sigurnosnim temama – Hrvatski studiji, Filozofski fakultet u Zagrebu, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Sveučilišni odjel za forenzične znanosti u Splitu te Studij vojnog vođenja i upravljanja.

Kao gosti, okruglom stolu nazočili su i predstavnici Ureda Predsjednice RH, Ureda predsjednika Vlade RH, Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, Zavoda za sigurnost informacijskih sustava te Operativno-tehničkog centra za nadzor komunikacija.

Projekt “La Fabrique Défense” integrira partnere iz državnih institucija i privatnog sektora, think tankove i sveučilišta, a usmjeren je na promociju i razvoj zajedničke europske sigurnosne i obrambene strateške kulture kod mlade populacije. Projekt obuhvaća široki spektar aktivnosti, od rasprava o važnim obrambenim i sigurnosnim temama, pa do sajmova inovacija u obrambenom i sigurnosnom području. Uz aktivnosti u Francuskoj projekt se odvija i kroz organizaciju okruglih stolova sa studentima u više europskih država.

Obavještajni koledž u Europi je inicijativa za jačanje zajedničke strateške i obavještajne kulture u Europi, objavila je SOA.

RSS