Održana sjednica Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu

Održana sjednica Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu

Održana je 9. sjednica Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu, a na kojoj su tema bili strani radnici.

Članovima Nacionalnog vijeća ravnatelj Uprave za rad i zaštitu na radu Dražen Opalić predstavio je vodič „Prava i obveze iz Zakona o radu i Zakona o zaštiti na radu“, namijenjen stranim radnicima zaposlenim u Republici Hrvatskoj.
Vodič će se prevesti na strane jezike zemalja iz kojih najčešće dolaze strani radnici, poput Nepala, Kosova, Indije i dr., a bit će dostupan na interent stranicama ovog Ministarstva.

Postupak i uvjete izdavanja dozvola za boravak državljanima trećih zemaljaprezentirala je Anita Mandić, voditeljica Službe za strance pri MUP-u. Ispred Koordinacije za agencijski rad i posredovanje pri zapošljavanju (KARP) iz HUP-a, temuPostupak zapošljavanja radnika s Filipinaprezentirala je Marina Vlahović Pinoy. Temu „Osposobljavanje stranih radnika i problematiku s kojom se susreću ovlaštene osobe prilikom provedbe tog postupka prezentirala Sebira Ramić, direktorica ST Sigurnost d.o.o.

Ispred Državnog inspektorata Republike Hrvatske o praktičnim primjerima rada stranih radnika govorio je Goran Beroš, Voditelj službe za nadzor zaštite na radu na radilištima i u rizičnim djelatnostima.

Pod točkom razno članovi Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu, između ostalog, osvrnuli su se na potrebu hitnog donošenja Pravilnika o poslovima s posebnim uvjetima rada čije donošenje je u nadležnosti Ministarstva zdravstva.

Na sjednici su, uz predsjednika Dražena Opalića, kao članovi prisustvovali Marija Bubaš, Cvetan Kovač, Ljubomir Pintarić, Boris Antunović i Marina Borić.

 

DBO/ Foto: mrosp.gov.hr