Održan znanstveno-stručni skup Osnaživanje potencijala za preventivne aktivnosti u zajednici

Irena Cajner Mraović i Krunoslav Borovec sa zagrebačkim timom istraživača

VIII. znanstveno-stručni skup Osnaživanje potencijala za preventivne aktivnosti u zajednici održan je od 13. do 15. veljače 2020. na Filozofskom fakultetu Osijek. Ovaj multidisciplinarni skup već tradicionalno organiziraju Odsjek za psihologiju Filozofskoga fakulteta Osijek i Društvo psihologa Osijek, a ovaj put u suorganizaciji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Agencijom za odgoj i obrazovanje i Hrvatskim psihološkim društvom.

Skup je ponovno okupio stručnjake različitih profila i široku paletu različitih tema o osnaživanju potencijala za različite preventivne aktivnosti u zajednici i ujedno pružio priliku povezivanju stručnjaka uključenih u brojne preventivne aktivnosti za dobrobit pojedinaca i zajednice.

Između brojnih zanimljivih predavanja ističemo simpozij na temu Istraživanja preventivnih potencijala u Gradu Zagrebu, voditeljice Irene Cajner Mraović (na slici).

Na simpoziju su predstavljene teme:

Važnost mjera za poboljšanje sigurnosti i izvora informacija za stvaranje mišljenja o sigurnosti; Jelena Pavičić Vukičević, Ana Marija Dunaj

Povezanost socio-demografskih karakteristika i percepcije odgovornosti za sigurnosti; Martina Ferić, Marko Prpić

Povezanost socio-demografskih karakteristika i osjećaja sigurnosti; Romana Galić, Mirjana Zubak, Matea Korda

Odnos između percepcije odgovornosti za sigurnost i osjećaja vlastite sigurnosti; Alen Ostojić, Valentina Pavlović Vinogradac, Valentina Kranželić

Osjećaj sigurnosti u Gradu Zagrebu: usporedba stanja 2009. i 2017. odine; Irena Cajner Mraović, Krunoslav Borovec –

Među pozvanim predavanjima bili su Philipa Corra, profesor psihologije i bihevioralne ekonomije s City University of London, koji je održao predavanje A Neuroscience of Approach, Avoidance and Conflict Personality Traits, potom doc. dr. sc. Asmira Gračanina s Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci, koji je održao pozvano predavanje pod naslovom Emocionalne suze: koristan signal i potencijalan lijek za raspoloženje, te doc. dr. sc. Bojanu Bodroža s Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Novom Sadu, koja je održala pozvano predavanje iz područja socijalne psihologije Koristi i rizici od upotrebe društvenih mreža: hod po tankoj žici između socijalne prihvaćenosti i problematične upotrebe.

Na svečanom zatvaranju Skupa dodijeljene su nagrade u sljedećim kategorijama: 1) najuspješniji prikaz prakse, 2) najuspješniji istraživački rad, 3) najuspješniji studentski rad te 4) najuspješniji poster prikaz.

DBO / Foto: HUMS