Održan sastanak vrha zagrebačke policije i šefova za sigurnost u trgovačkim centrima

Policijska uprava Zagrebačka sastanak šefova za sigurnost u trgovačkim centrima

Cilj je spriječiti paniku i uznemirenost građana prilikom dojava o eksplozivnim napravama u objektima gdje se okuplja veći broj osoba

U srijedu, 15. lipnja 2022. godine  u prostorijama Policijske uprave zagrebačke održan je radni i koordinacijski sastanak  načelnika Policijske uprave zagrebačke Marka Rašića sa  najbližim suradnicima te odgovornim osobama za sigurnost više trgovačkih centara iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Tema održanog sastanka su postupci i mjere samozaštitnog ponašanja i sigurnosti građana kod dojava o eksplozivnim i sličnim napravama. Prošli vikend 12. lipnja 2022. godine tijekom jutra, Policijska uprava zagrebačka zaprimila je više anonimnih dojava prijetećeg sadržaja o mogućim postavljenim eksplozivnim napravama u trgovačkim centrima i objektima u kojima se okuplja veći broj građana. Poduzetim mjerama i radnjama nisu pronađene eksplozivne naprave u objektima na koje su se odnosile anonimne dojave o postavljanju eksplozivne naprave, odnosno nije potvrđena istinitost anonimnih dojava. Svaka dojava o mogućem postavljanju eksplozivnih naprava kao i o eventualnim drugim oblicima ugrožavanja javne sigurnosti, sigurnosti građana i imovine uzima se krajnje ozbiljno te se poduzimaju žurne i cjelovite mjere i radnje u cilju zaštite života građana i imovine, priopćila je policija.

Načelnik Rašić istaknuo je kako nam svima treba biti primarni cilj zaštita života ljudi i imovine te samo uz međusobnu koordinaciju svih nadležnih službi u cijelom procesu možemo pridonijeti da održimo sigurnost i povjerenje naših sugrađana koja je kod ovakvih situacija prijeko potrebna.

Kako bi se sigurnost i samozaštitno ponašanje u institucijama i objektima podiglo na višu razinu potrebno je stvoriti temeljne pretpostavke pomoću kojih bi se mogućnost ugrožavanja sigurnosti ljudi, objekata i institucija dovela na najmanju moguću mjeru.

Svim prisutnima skrenuta je pozornost na potrebu organizirane provedbe mjera samozaštitnog ponašanja, na važnost uloge zaštitarske službe ali i ostalih zaposlenika te osnovna pravila ponašanja nakon zaprimljenih anonimnih dojava.

Rašić je istaknuo važnost ovakvih sastanaka ukoliko se ukaže potreba za njima, dok Služba prevencije Policijske uprave zagrebačke stoji na raspolaganju za sve dodatne potrebne edukacije, priopćila je PU zagrebačka.

DBO/ Foto: PU zagrebačka