Održan prvi sastanak na visokoj razini u godini hrvatskog predsjedanja CEDC-om

Održan prvi sastanak na visokoj razini u godini hrvatskog predsjedanja CEDC-om
MORH

Pod vodstvom ravnateljice Uprave za obrambenu politiku, Dunje Bujan, u ponedjeljak, 19. travnja 2021., putem videokonferencije, održan je prvi ovogodišnji zajednički sastanak ravnatelja za obrambenu politiku Srednjoeuropske obrambene suradnje (CEDC) i država jugoistočne Europe.

Dunja Bujan otvorila je sastanak predstavljanjem prioriteta hrvatskog predsjedanja CEDC-om koji su usko povezani sa zaključcima Zagrebačkog sastanka na vrhu država članica Europske unije i zapadnog Balkana, održanog u svibnju 2020., posebice u kontekstu jačanja otpornosti regije na aktualne sigurnosne izazove koji potječu od dezinformacija i drugih hibridnih aktivnosti.

Podsjetimo, Republika Hrvatska je 1. siječnja 2021. preuzela predsjedanje CEDC-om, nakon Republike Slovenije, na razdoblje od godinu dana, tijekom kojeg će biti domaćin brojnih aktivnosti i radionica u cilj jačanja sposobnosti i kapaciteta odgovora na dezinformacijske kampanje i lažne vijesti čija se pojavnost intenzivirala nakon izbijanja pandemije COVID-19.

Sudionici sastanka pozdravili su program hrvatskog presjedanja CEDC-om, kao i nastavak dijaloga te jačanje partnerstva između država CEDC-a i jugoistočne Europe.

Na sastanku je naglašena nužnost nastavka i provedbe cjelovitih reformi u cilju ubrzanja procesa proširenja Europske unije te nastavka suradnje na području borbe protiv zajedničkih sigurnosnih ugroza.

Također, predstavnici država članica CEDC-a razmijenili su stavove o novim sigurnosnim i obrambenim inicijativama EU, s posebnim naglaskom na Strateški kompas i Europski obrambeni fond.

Više pročitajte ovdje.

PO/Foto: MORH