Predsjednica posjetila splitski sajam vojne industrije “ASDA 2017”.

Predsjednica posjetila splitski sajam vojne industrije
Ured Predsjednice RH

SPLIT – Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je danas međunarodni sajam vojne industrije ‘ASDA 2017’, koji se četvrti put od 2011. godine održava u Splitu, te je tom prigodom razgovarala s domaćim i inozemnim izlagačima, predstavnicima organizatora, američke tvrtke TNT Productions LLC te Ministarstva obrane i Ministarstva gospodarstva Republike Hrvatske.

¨Nama koji smo svojim poslovima i karijerama vezani uz obranu i sigurnost poznato je kako ulaganje u obranu nije puko trošenje sredstava, već to za učinak ima stvaranje sigurnijeg okružja u našim zemljama, a što je jedna od ključnih pretpostavki za stabilan gospodarski rast i svekoliki napredak države.

Republika Hrvatska preuzela je obvezu povećanja obrambenih izdvajanja, ne samo po osnovi preuzetih međunarodnih obveza i naše vjerodostojnosti kao odgovorne članice NATO-a, već se povećanje obrambenih izdvajanja prvenstveno nameće zbog ukupnog jačanja sustava domovinske sigurnosti.

Povećanje obrambenih izdvajanja pogrešno je promatrati samo kao trošak. Obrambena izdvajanja su i značajan poticaj znanosti, istraživanju i razvoju, a našoj obrambenoj industriji dodatna poslovna prilika.

Stoga bih posebno u ovoj prigodi željela pozdraviti i nazočne predstavnike hrvatskih tvrtki koje se bave razvojem i proizvodnjom naoružanja i vojne opreme. Kada gledamo poslovne rezultate koje vi u hrvatskoj vojnoj industriji postižete na zahtjevnim europskim i svjetskim tržištima, možemo s ponosom istaći kako ste u pogledu konkurentnosti u ovom sektoru ravnopravni s daleko gospodarski snažnijim državama. Kvaliteta vaših proizvoda, vaše ulaganje u razvoj i inovacije, vaše znanje i iskustvo nešto je što zaslužuje sve pohvale i što potvrđuje kako je uz pravi poduzetnički pristup uspjeh moguć i u najkonkurentnijim industrijskim granama. Stoga tim više od hrvatskih ministarstava, strukovnih agencija i komora očekujem punu potporu hrvatskom gospodarstvu, posebice kada se vidi kakve rezultate postižu hrvatske tvrtke koje danas izlažu na ASDA-i i koliki broj ljudi zapošljavaju,“ rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Predstavnicima organizatora ASDA-e – američkoj tvrtki TNT Production LLC, kojima je logističku potporu dalo Ministarstvo obrane i Oružane snage Republike Hrvatske, Predsjednica Republike zahvalila je na angažmanu i zalaganju što se ova međunarodna manifestacija već četvrti put u posljednjih sedam godina održava u Splitu te izrazila uvjerenje kako će za dvije godine biti još veći broj domaćih i inozemnih izlagača.

DBO