Obljetnica Bljeska: Rafalei nad Hrvatskom, počast braniteljima

Obljetnica Bljeska 2024
MORH/T.Brandt

Operacija Bljesak rezultat je odvažnosti, odlučnosti i zajedništva koji su bili ključni u ostvarenju zajedničkog cilja – a to je dugo snivana sloboda Domovine. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ravnatelj policije Nikola Milina uputili su prigodnu čestitku. Novi borbeni avioni Rafalei preletjeli su Hrvatsku.

“Današnji dan predstavlja jedan od najvažnijih datuma novije hrvatske povijesti i zato želimo zahvaliti svim hrvatskim braniteljima koji su za našu slobodu dali ono najvrjednije, svoju mladost i svoje živote.

Posebice odajemo počast svim hrvatskim redarstvenicima i njihovoj značajnoj ulozi u Domovinskom ratu. Bez njihovog sudjelovanja, Bljesak ne bi bio tako veličanstvena operacija kakva jest i kakvom ćemo je zauvijek pamtiti.

Zahvaljujemo njihovim obiteljima jer su iznjedrile istinske heroje, koji su ljubav prema Domovini i svojim sunarodnjacima stavili ispred svega.

Operacija Bljesak rezultat je odvažnosti, odlučnosti i zajedništva koji su bili ključni u ostvarenju zajedničkog cilja – a to je dugo snivana sloboda Domovine.

Nesebičnost, izuzetna hrabrost i požrtvovnost odlike su kojima su naši redarstvenici, svojim životnim primjerom, dali puno značenje.

Zadužili su nas, a i buduće naraštaje, da svojim zalaganjem i trudom odamo počast njihovoj žrtvi i očuvamo one vrijednosti za koje su se borili.

Stoga svim pripadnicima hrvatske policije i vojske te svim hrvatskim braniteljima čestitamo 29. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Bljesak!”, poručili su.

U znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije Bljesak, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva danas 1. svibnja 2024. godine iz vojarne “Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale.

Dva Rafala će preletjeti iznad Okučana gdje se održava središnja svečanost povodom 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, a piloti novih čuvara hrvatskog neba koji su 25. travnja došli iz Francuske u Hrvatsku poručili su: “Moćnim Rafalima odajemo počast svima zaslužnima za ideju o slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj. Na ovom letu, u našim mislima – posebno mjesto će imati legendarni pilot HRZ-a Rudolf Perešin – Rudi”.

Nakon odavanja počasti hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u VRO Bljesak u Okučanima, dva Rafala će nastaviti letjeti na ruti: Okučani – Nova Gradiška – Slavonski Brod – Županja – Vinkovci – Vukovar – Osijek – Beli Manastir – Belišće – Valpovo – Našice – Slatina – Virovitica – Bjelovar – Koprivnica – Ludbreg – Čakovec – Varaždin – Krapina – Kašina – Zagreb – Samobor – Jastrebarsko – Karlovac – Glina – Petrinja – Sisak – Velika Gorica.

Također, jedan Rafale će pozdraviti Istru i jug Hrvatske te preletjeti iznad sljedećih hrvatskih gradova: Velika Gorica – Duga Resa – Delnice – Kastav – Pazin – Poreč – Rovinj – Pula – Novalja – Zadar – Biograd – Šibenik – Kaštela – Split – Omiš – Ploče – Dubrovnik – Korčula – Hvar – Knin – Gospić – Otočac – Ogulin – Duga Resa – Velika Gorica.

Preleti Rafala će se održati u jutarnjim satima od 9:00 do 11:00 sati.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić u ovoj prigodi podsjeća kako je “Bljesak” bila jedna od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu kojom su hrvatske snage oslobodile oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija.

“Ovo je dan koji pripada, prije svega, svakom hrvatskom branitelju, vojniku i policajcu koji se borio za samostalnu i neovisnu Hrvatsku”, rekao je ministar obrane Anušić prisjetivši se ranog jutra u 5:30 sati kada je više od 7 000 hrvatskih vojnika imalo samo jedan cilj – vratiti okupirani dio zapadne Slavonije.

“Nakon 31 sata, iz ove akcije izašli smo kao pobjednici i zato hvala svakom vojniku i policajcu koji je dao doprinos u našem zajedničkom cilju – oslobođenju zapadne Slavonije. Upravo zato u čast svima njima, a posebno onima koji nisu više među nama, preletom moćnih Rafala iznad Okučana simbolično će se poslati snažna poruka hrvatskom narodu – sigurnost naše Hrvatske nikada nije bila ovoliko vidljiva i izraženija!”, priopćeno je.

RSS