Objavljena knjiga Nacionalna sigurnost Republike Hrvatske u 21. stoljeću

Nova knjiga: Nacionalna sigurnost republike Hrvatske u 21. stoljeću

U knjizi Nacionalna sigurnost Republike Hrvatske u 21. stoljeću analizirana su i opisana područja od posebnog interesa Republike Hrvatske, i to:

  1. sustav domovinske sigurnosti,
  2. integrirano upravljanje državnom granicom,
  3. razvoj i održavanje snažne i aktivne obrane,
  4. energetska sigurnost,
  5. ojačavanje sustava civilne zaštite,
  6. suprotstavljanje terorizmu,
  7. suzbijanje širenja ilegalnog oružja.

Sva poglavlja prate istu strukturu: djelomičan povijesni razvoj, strateški i normativni sustava, kao i cjelokupnog sustava nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske.

Knjiga je namijenjena svima koji iskazuju interes za područje sigurnosti, formiranje sustava, upravljanje, koordinaciju i suradnje velikog broja aktera na različitim razinama ustrojavanja.

Autori poglavlja su znanstvenici i praktičari koji su obnašali i još uvijek obnašaju različite dužnosti u sustavu nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske i pored toga imaju i značajno međunarodno iskustvo u područjima koja analiziraju i opisuju.

Pored autora, Filipa Dragovića, Miše Mudrića, Roberta Mikca, Krešimira Mamića, Mihaela Šprajca, Ivana Pokaza i Dragutina Repinca doprinos kvaliteti knjige su dali i prof. dr. sc. Ozren Žunec, glavni urednik; prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila i izv. prof. dr. sc. Marta Zorko, recenzenti; Robert M. Perito, autor predgovora.

Knjigu su u suizdavaštvu publicirali nakladnička kuća Jesenski i Turk i Institut za sigurnosne politike.

 

DBO/ Foto: RM