Obilježen Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko – cestovnim prijelazima

U četvrtak, 15. lipnja 2023. godine, na dan kada se obilježava ILCAD – Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko  – cestovnim prijelazima, Hrvatske željeznice uz sudjelovanje policijskih službenika Policijske uprave zagrebačke su od 11 do 13 sati na željezničko-cestovnom prijelazu  „Krčeni put“ u Sesvetskom Kraljevcu proveli edukativno – preventivnu akciju „Vlak je uvijek brži“. Akcija se provodi već 24 godinu za redom s ciljem kako bi se smanjile crne brojke stradavanja na pruzi te educirali svi sudionici u prometu jer materijalna je šteta, iako znatna, nadoknadiva, a ljudski život neprocjenjiv.

Upravo na tome željezničko-cestovnom prijelazu u proteklih 12 godina (do kraja 2022.) dogodila su se 134 loma polubranika odnosno toliko su puta vozači cestovnih vozila nasilno pokušali prijeći preko pruge dok su bili spušteni polubranici i označavali da nailazi vlak. Ujedno, to je jedan od prijelaza s najviše lomova polubranika u Hrvatskoj. U tome periodu dogodile su se i tri prometne nesreće u kojima je poginula jedna osoba.

HŽ Infrastruktura je u suradnji s službenicima prometne policije Policijske uprave zagrebačke pozvala vozače automobila, kamiona, poljoprivrednih vozila, motocikala i bicikala te pješake na povećan oprez prilikom prelaženja preko željezničke pruge te na poštivanje prometnih pravila. Kampanja svake godine naglasak stavlja na drugu temu pa su ove godine u fokusu bili vozači poljoprivrednih i industrijskih vozila.

Tijekom provođena akcije nije zabilježen niti jedan prekršaj u cestovnom prometu.

 

DBO/ Foto: PU zagrebačka