NOVI SUSTAV KONTROLE ULASKA U EU: Hoće li ovo stvoriti nove gužve na granicama ili povećati sigurnost?

NOVI SUSTAV KONTROLE ULASKA U EU
EURO FOREIGN AFFAIRS

Ministri unutarnjih poslova zemalja članica Europske unije na sastanku u Luxembourgu usuglasili su sustav prethodne kontrole putnika iz trećih zemalja kojima ne treba viza za ulazak u europski prostor.

Europski sustav za informacije o putovanjima i njihovu odobrenju (ETIAS), zamišljen je kao sigurnosna mjera koja bi trebala poboljšati sigurnosne provjere putnika koji u EU mogu ulaziti bez viza, javlja Hina.

Riječ je o usuglašenom stajalištu Vijeća EU-a koje služi kao za temelj za pregovore s Europskim parlamentom, koji zajedno s Vijećem donosi konačni tekst.

ETIAS će poboljšati našu sigurnost i zaštititi naše građane. ETIAS traži da svi oni koji ne trebaju vize budu provjereni prije nego što krenu na put u schengenski prostor. Svakom tko predstavlja rizik može biti odbijen ulazak”, priopćilo je malteško predsjedništvo Vijeća EU-a.

Povjerenstvo je u studenome 2016. predložilo uspostavu ETIAS-a, sustava sličnom onome koji imaju Sjedinjene Države, prema kojem se svi koji ulaze u tu zemlju, a ne trebaju vize, moraju preko interneta unaprijed registrirati najmanje 72 sata prije ulaska i platiti naknadu. Ta se registracija mora napraviti samo jednom i onda vrijedi za veći broj putovanja te ubrzava preglede na graničnim prijelazima.

Svi koji ulaze u EU, a za to im ne trebaju vize, trebat će preko interneta tražiti prethodno odobrenje. Odrasle osobe morat će platiti pet eura. Postupak ispunjavanja zahtjeva i odobravanja putovanja trebao bi trajati samo desetak minuta, a odobrenje bi vrijedilo tri godine.

Trenutačno, građani šezdesetak zemalja svijeta ne trebaju tražiti vize za ulazak u EU. Plan je da ETIAS postane operativan od 2020. Sustav se uvodi kako bi se prikupljale informacije o osobama koje putuju u Europsku uniju bez vize, što omogućava provođenje prethodnih provjera radi suzbijanja nezakonitih migracija i jamčenja sigurnosti.

izvor: Jabuka.tv