Novi soj korone mogao bi biti gori i od Delte

Novi soj korone mogao bi biti gori i od Delte
Pixabay

Novi soj COVID-19 otkriven je u Bocvani te je s 32 mutacije najrazvijeniji soj koronavirusa, koji bi mogao biti gori i od Delte.

Daily mail prenosi da su britanski stručnjaci otkrili su novu varijantu COVID-a za koju se vjeruje da je vrlo prenosiv i otporan na cjepivo te ima više izmjena na svom proteinu šiljku od bilo koje druge varijante.

Profesor Francois Balloux, genetičar s University College London, rekao je da se vjerojatno pojavila u dugotrajnoj infekciji kod imunokompromitiranog pacijenta, vjerojatno nekoga s nedijagnosticiranim AIDS-om.

Promjene na proteinu šiljku otežavaju trenutnim cjepivima da se bore, jer treniraju imunološki sustav da prepozna stariju verziju ovog dijela virusa.

Dr Tom Peacock, virolog s Imperial Collegea, koji je prvi otkrio njegovo širenje, opisao je kombinaciju mutacija varijante kao ‘užasnu’ te je upozorio da B.1.1.529, njegovo znanstveno ime, ima potencijal biti gori od gotovo bilo čega drugog, uključujući svjetski dominantni soj Delta.

Do sada su otkrivene tri infekcije u Bocvani i šest u Južnoj Africi te je jedan slučaj uočen kod 36-godišnjeg muškarca u Hong Kongu koji se nedavno vratio s kontinenta.

PO/Foto: Pixabay