Probno istraživanje miješanja i podudaranja različitih COVID-19 cjepiva moglo bi promijeniti igru

U Hrvatsku stiglo COVID-19 cjepivo za djecu
Unsplash/@schluditsch

Iako većina dobrovoljaca koja sudjeluje u istraživanjima cjepiva protiv COVID-19 ne zna dobivaju li pravo cjepivo ili placebo, oni koji sudjeluju u novom istraživanju u Velikoj Britaniji znaju da su dobili dvije doze pravog cjepivo, ali ne znaju kojega.

Ovo je prvo ispitivanje cjepiva protiv COVID-19 ove vrste, a znanstvenici kažu kako bi rezultati mogli revolucionirati budućnost distribucije cjepiva te istovremeno ponuditi najsnažnije oružje protiv novih pojava koronavirusa.

Znanstvenici koji stoje iza istraživanja, koje vodi Sveučilište Oxford, namjerno miješaju cjepiva, kombinirajući doze dva različita lijeka kako bi vidjeli što se događa u ljudskom tijelu.

Doze cjepiva dobivaju se u razmacima od četiri i dvanaest tjedana u različitim pokusnim skupinama kako bi se vidjelo što najbolje djeluje.

Dokazi dobiveni ovim ispitivanjem mogu sugerirati da ne samo cjepiva Pfizer i AstraZeneca, već potencijalno bilo koja kombinacija bilo kojeg COVID-19 cjepiva može biti sigurna i učinkovita u prevenciji zaraze koronavirusom.

Više pročitajte ovdje.

PO/Foto: Unsplash/@schluditsch