Novi EU-popis zemalja u kojima se i dalje pere novac i financira terorizam

169
prtsc Euranet/Youtube

Europska komisija danas je donijela novi popis s 23 treće zemlje sa strateškim nedostacima u svojim okvirima za sprečavanje pranja novca i financiranja terorizma.

Cilj popisa je zaštita financijskog sustava EU-a boljim sprečavanjem rizika od pranja novca i financiranja terorizma. Banke i drugi subjekti na koje se primjenjuju pravila EU-a o sprečavanju pranja novca od sada će morati primjenjivati pojačane provjere na financijske operacije koje uključuju klijente i financijske institucije iz tih visokorizičnih trećih zemalja kako bi se bolje utvrdili mogući sumnjivi novčani tokovi, objašnjeno je iz Europske komisije. 

Věra Jourová, povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova, izjavila je kako ovaj potez predstavlja uspostavu najboljih standarda za borbu protiv pranja nova na svijetu.  

“Moramo se pobrinuti da prljavi novac iz drugih zemalja ne dođe u naš financijski sustav. Prljavi novac omogućava organizirani kriminal i terorizam. Pozivam zemlje s popisa da brzo uklone nedostatke. Komisija je spremna s njima blisko surađivati na rješavanju tih pitanja jer je to u našem zajedničkom interesu”, poručila je povjerenica. 

Za svaku od zemalja s popisa Europska komisija je procijenila razinu postojeće prijetnje, pravni okvir te kontrole uvedene za sprečavanje rizika od pranja novca i financiranja terorizma te njihovu učinkovitu provedbu. U obzir su uzeti i rezultati Stručne skupine za financijsko djelovanje (FATF), međunarodnog tijela za utvrđivanje standarda u tom području.

Evo koje su zemlje na popisu:

1. Afganistan

2. Američka Samoa

3. Bahami

4. Bocvana

5. Demokratska Narodna Republika Koreja

6. Etiopija

7. Gana

8. Guam

9. Iran

10. Irak

11. Libija

12. Nigerija

13. Pakistan

14. Panama

15. Portoriko

16. Samoa

17. Saudijska Arabija

18. Šri Lanka

19. Sirija

20. Trinidad i Tobago

21. Tunis

22. Američki Djevičanski Otoci

23. Jemen

A. R. K.