Sektor kibernetičke sigurnosti Velike Britanije vrijedi preko 8 milijardi funti

Pixabay

Iako Brexit prijeti da će poništiti dobar dio posla otežavanjem zapošljavanja i prekogranične prodaje, nove brojke koje navodi britanska vlada tvrde da je sektor kibernetičke sigurnosti u zemlji postigao dvoznamenkasti rast u posljednje dvije godine.

Na temelju istraživanja Queen’s University Belfast, sektor sada vrijedi 8,3 milijarde funti, a prihodi britanskih tvrtki povećali su se za 46% u razdoblju od 2017-2019.

Broj tvrtki za cyber sigurnost koje se nalaze u Velikoj Britaniji  značajno se povećao tijekom istog razdoblja, za 44% s 846 u 2017. na preko 1200 na kraju 2019. godine.

Sveučilište tvrdi da vladine inicijative poput HutZero, Cyber101 i Londonskog ureda za brza ulaganja u cyber sigurnost (LORCA) igraju ključnu ulogu u pomaganju start-up tvrtki, malih i srednjih poduzeća u razvoju te novih proizvoda i usluga.

Andy Harcup, VP EMEA tvrtke Absolute Software, pozdravio je vijest tvrdeći da je to odraz rastuće potražnje za proizvodima koji su dizajnirani za ublažavanje cyber rizika.

Nadodao je da iako je sjajno vidjeti kako je svijest o cyber sigurnosti porasla, mora se spomenuti da se krajolik prijetnji razvija još brže te da zato svi moramo biti svjedoci kontinuirane posvećenosti svih organizacija u rješavanju ovog problema. Nadalje, to uključuje upotrebu ili uvođenje sigurnosnih alata koji ne samo da umanjuju rizik, već pomažu organizacijama da brže reagiraju, oporavljaju i stvarno popravljaju ono što se pokvarilo.

Vijest dolazi nakon što je Velika Britanija u ponoć službeno napustila Europsku uniju., Stručnjaci i profesionalci za IT sigurnost upozorili su da bi Brexit mogao imati zastrašujući učinak na rastuću industriju cyber sigurnosti zemlje, otežavajući prekograničnu razmjenu obavještajnih podataka i utječući na posao.

Predviđa se da će Brexit obeshrabriti mnoge kvalificirane tražitelje posla da dođu u Veliku Britaniju, a ništa manje zastrašujuća nije ni činjenica da je preko 90% britanskih IT stručnjaka, prošle godine, za ReadSeal, izjavilo kako vjeruju da će Brexit pogoršati nedostatak vještina u industriji.

Vlada Borisa Johnsona odbila je razmotriti ostanak na jedinstvenom tržištu, što znači da će doći i do trgovinskih ograničenja koja će ometati izglede za rast svih poduzeća.

Izvor: Infosecurity Magazine

PO/Foto:Pixabay