NOVA PREVARA SA ZAŠTITNIM MASKAMA: Njemačke vlasti varalicama platile milijune eura, a maske nisu isporučene

HZJZ izmijenio preporuke za kontakte zaraženih omikronom
Pixabay
I lokalne vlasti u Njemačkoj prevarene su prilikom nabavke zaštitnih maski. Varalice su im prodale maskice koje uopće ne štite, odnosno Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila je kako nisu učinkovite protiv kronavirusa.
Mediji javljaju o ovom novom slučaju prijevare kakve su se već proširile cijelim svijetom u vrijeme pandemije. Zemlje se naime bore za pošiljke zaštitne opreme čije cijene skaču u nebo, a neki se pokušavaju okrenuti domaćoj proizvodnji.
Sada su prevarene vlasti regije Sjeverna Rajna-Vestfalija, jedne od najnapučenijih i najteže pogođenih zarazom Covidom19 u Njemačkoj. Uplaćeno je 14,7 milijuna eura za oko 10 milijuna maski tvrtkama u Zürichu i Hamburgu koje su bile posrednici u distribuciji ove zaštitne opreme.
Od tog iznos 2,4 milijuna eura proslijeđeno je krajnjim dobavljačima, a 52 kamiona poslana su u Nizozemsku kako bi preuzeli opremu. No, ona nikada nije stigla, zbog čega su daljnje uplete obustavljene, te 12,3 milijuna eura spašeno. Dobavljači se više nikada nisu javili.
U ovom trenutku potpuno je neizvjesno hoće li biti moguće vratiti novac koji je već uplaćen, no istražitelji nastavljaju rad na ovom slučaju.
Ana Raić-Knežević