Njemačka slavi 60 godina primjene radara protiv jurnjave

Njemačka slavi 60 godina primjene radara

Na današnji dan, 27. siječnja točno prije 60 godina je došao radar na njemačke ceste, piše DW.

Radar (akronim od engl. Radio Detection and Ranging: otkrivanje i određivanje udaljenosti radiovalovima), uređaj za određivanje udaljenosti, azimuta, elevacije i brzine nekog objekta na temelju refleksije elektromagn. valova. Osnovne zakone njihove refleksije i loma eksperimentalno je istraživao H. Hertz oko 1887., a mogućnost njihove primjene u određivanju položaja objekta isticao je i N. Tesla. Prvi uređaj bio je izrađen oko 1900 (Christian Hülsmeyer), a predložena je njegova primjena u sprječavanju sudara brodova. Značajan poticaj razvoju radara dao je razvoj ratnoga zrakoplovstva, posebice teških bombardera, jer je trebalo razviti uređaj za rano upozoravanje na dolazeću opasnost. Prvi uređaj u osnovi istovjetan današnjim radarima izradio je R. A. Watson-Watt (1935).

Radar omogućuje otkrivanje objekata u uvjetima loše i smanjene vidljivosti, npr. u mraku, kroz dim, maglu, kišu ili snijeg. Kako se elektromagn. valovi šire ravnocrtno, domet je radara ograničen zakrivljenošću Zemljine površine, pa npr. u kontroli zračnoga prometa iznosi oko 400 km. Veći domet (više tisuća kilometara) ima jedino radar koji koristi refleksiju valova na ioniziranim slojevima atmosfere.

U ratu je radar stekao izvanrednu važnost, a u mirnodopskoj se primjeni u prvom redu ističe njegova uloga u sigurnosti pomorskoga, zračnog i cestovnoga prometa, ističe se u enciklopedija.hr

RSS
Foto: Wikipedia