Ničeno: Trenutno nema potrebe za vojskom, granice su sigurne

Zoran Ničeno

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno je, gostujući sinoć u HRT-ovoj Temi dana, rekao kako je hrvatska policija prije tri dana dobila informaciju da se po kampovima u Srbiji i BiH širi informacija kako će Hrvatska otvoriti granice i pustiti migrante. Dakle, riječ je o jednom usklađenom djelovanju. Ne slučajnom. I migranti su se pojavili na tri granična prijelaza – Ličko Petrovo Selo, Bajakovo i Maljevac”, rekao je.

Iz Bihaća se za HRT-ovu Temu dana javio zapovjednik policije Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić. Izvijestio je tada da je trenutna situacija mirna, a na graničnom prijelazu je 200-tinjak migranata. Upitan hoće li policija upotrijebiti silu ako migranti tamo ostanu cijelu noć, rekao je da vrše sigurnosne procjene te da “sve ovisi o ponašanju migranata”. “Ako se budu nasilno ponašali, policija će primijeniti zakonom propisana sredstva”, dodao je.

Grupa koja se danas našla na graničnom prijelazu dolazi po njegovim riječima iz migrantskog centra u Velikoj Kladuši. “Ne radi se ni o kakvom smještajnom kapacitetu, to je javna površina zauzeta od strane tih migranata”, pojasnio je. Oni dolaze iz Pakistana, Irana, Alžira, Libije, Afganistana…

Na pitanje što će biti s migrantima nakon ovoga, Koričić odgovara: “Tražit ćemo njihovo izmještanje s obzirom na to da postoji ovdje UN-ova agencija koja je zadužena za praćenje tih migracija i pomoć migrantima”.

Ničeno kaže pak kako se hrvatska policija u ovoj situaciji postavila sukladno planiranim mjerama koje su razrađene za ovakve scenarije. “Niti jednom nije došla u dodir hrvatska policija sa samim migrantima. I na snimkama je vidljivo da je to bilo postupanje kantonalne i granične policije. Spremni smo – i s brojem ljudi i tehnikom, za ovakav pokušaj nasilnog probijanja graničnog prijelaza”, rekao je. S obzirom na razvoj situacije, ima li potrebe za vojskom? Ničeno kaže – ne. “Mi raspolažemo s preko 6.500 graničnih policajaca i s više od 200 interventnih, to je jako velika brojka”, kaže i navodi mogućnost preraspodjele hrvatske policije i dodaje da smatraju kako u ovom trenutku nije potrebno razmišljati o pomoći vojske te da su hrvatske granice apsolutno sigurne.

Koričić kaže kako je na području Unsko-sanskog kantona od travnja do danas registrirano u dolasku 11.000 migranata. “Od tada trenutno na području Unsko-sanskog kantona po našim slobodnim procjenama boravi nekih 4000 migranata”, rekao je.

Na pitanje mogu li kontrolirati situaciju u slučaju da se migranti odluče na veću akciju proboja granice, odgovara: “Mi moramo znati da oni neće odustati. Za pretpostaviti je da će oni pokušati ponovno prijeći granicu u RH. Mi smo i danas bili potpora graničnoj policiji BiH. Mi imamo međusobne sporazume kojima smo se obvezali da kao policijske agencije međusobno pružamo jedni drugima pomoć. Ako bude trebalo, mi ćemo tražiti neophodnu pomoć od drugih policijskih agencija u BiH i mislim da tu situaciju možemo staviti pod kontrolu”, odgovorio je.

Na upit kako objašnjava činjenicu da u posljednje vrijeme dolazi do svojevrsnog zatrpavanja Unsko-sanskog kantona migrantima, odnosno tko ih izlaže toj migrantskoj lavini, kaže: “Vi znate i sami da je Unsko-sanski kanton geostrateški najpovoljniji položaj i najkraća je ruta do Slovenije, odnosno Italije, gdje je njima i krajnji cilj. Ne mogu reći da to netko namjerno šalje, to su rute koje koriste i osobe koje se bave ilegalnim prebacivanjem ljudi, a koji u ovim situacijama imaju najveću korist, a mi svi obvezu i štetu”.

U BiH nema prihvatnih centara, kako će zima utjecati na želju migranata da se što prije dokopaju Europe? Ničeno vjeruje da će Unsko-sanski kanton poduzeti sve mjere da bi se ti migranti izmjestili na odgovarajuća mjesta, gdje bi unutar BiH imali odgovarajuće humanitarne smještaje.

Dodaje i da samo usklađenim radom, komunikacijom s policijom u BiH, rješavaju taj problem. “Nadam se da će tijekom zime ta suradnja biti dobra i da će migranti biti humanitarno smješteni u Srbiji i BiH”, poručio je.

Izvor: HRT/Autor:B.S.LJ.