Nestabilnost u susjedstvu: Zbog Dodika se u BiH traži povećanje Eurofovih mirovnih postrojbi

screenshot Youtube

Zbog Milorada Dodika koji prijeti odcijepljenjem Republike Srpske od BiH, te surađuje s ruskim liderom Vladimirom Putinom, sve su glasniji pozivi za povećanjem Eufor mirovnih trupa u Bosni i Hercegovini. Trenutno je u zemlji prisutno oko 1.150 vojnika.

Jedan od tri člana Predsjedništva države, socijaldemokrat Denis Bećirović, sada hitno zahtijeva više vojnika kako bi zaštitio Bosnu i Hercegovinu.

Stabilnost Zapadnog Balkana

“Kako bismo djelovali na vrijeme i spriječili moguće negativne posljedice te očuvali stabilnost i sigurnost u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu, od najveće je važnosti hitno raspoređivanje dodatnih i značajno jačih snaga Eufora u što kraćem vremenskom periodu”, izjavio je Bećirović za austrijski „Standard”.

Nažalost, “sigurnost i mir ozbiljno su ugroženi zbog opasne proruske i separatističke politike predsjednika entiteta Republika Srpska, Milorada Dodika”, nastavio je Bećirović. “Dodik je otvoreno započeo sa politikom koja je usmjerena protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma i protuustavnom razgradnjom države Bosne i Hercegovine.

Mir u Bosni i Hercegovini i regiji je ozbiljno ugrožen. Sada je posljednji trenutak da se zaustavi širenje krize slične onoj u Ukrajini na teritoriju Bosne i Hercegovine, i time na jugoistok Europe.”

Raspored Eurofovih snaga

Bećirović smatra da bi nove Eufor trupe posebno trebale biti raspoređene u Distriktu Brčko, kao i u drugim strateškim područjima. Stacioniranje vojnika na tom području moglo bi stoga spriječiti opasne poteze vlasti u RS-u.

Prema vojnim stručnjacima, to bi bio jasan znak upućen Dodiku i Republici Srpskoj da Eufor može i želi reagirati u slučaju potrebe.

Bećirović smatra da je izvršno ovlaštenje Eufor misije sada ključno s obzirom na nove geopolitičke okolnosti koje su nastale uslijed brutalne ruske agresije na Ukrajinu. On podsjeća da je NATO-u u Daytonu jasno postavljena zadaća – očuvanje mira u Bosni i Hercegovini. Prema tome, Eufor ima zadatak osigurati suverenitet i teritorijalnu cjelovitost države te zaustaviti sve razorne sile koje bi joj mogle ugroziti.

Više pročitajte OVDJE.

RSS