(NE)SIGURNOST U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA: Ministarstvo razmatra uvođenje kamera i zaštitara, HLS zahtijeva 10 zaštitnih mjera

Milan Kujundžić

Muškarcu je pola sata iza ponoći pružena liječnička pomoć u KB-u Dubrava, pri čemu je on verbalno vrijeđao medicinsko osoblje. Također je aktivirao vatrogasni aparat. Policajci su zbog smirivanja situacije i sprječavanja mogućeg ozljeđivanja sebe i drugih osoba nad mladićem upotrijebili sredstva prisile. Nakon policijskog postupanja muškarcu je pružena adekvatna liječnička pomoć, doznaje se iz policije.

– Mladić u dobi od 23 godine kojega je dovela hitna pomoć pod sumnjom da je pao i ozlijedio se verbalno je nasrnuo na zaposlenike hitne medicinske službe, nakon toga je uzeo vatrogasni aparat kojeg je ispraznio u prostorijama hitne službe. Nitko nije ozlijeđen niti od pacijenata niti djelatnika. Nanesena je manja materijalna šteta, izjavio je ravnatelj KB-a Dubrava Srećko Marušić.

Kujundžić: Razmatra se uvođenje kamera i zaštitara u bolnice

Ministar zdravstva Milan Kujundžić(na slici) najoštrije je osudio najnovije napade pacijenata na zdravstveno osoblje, te potvrdio da se razmatra uvođenje zaštitarske službe i video nadzora u bolnice. “Uvažavamo bolesnike i njihovu bolest, ali uistinu nasilje nad ljudima koji rade u bolnicama za najstrožu je osudu. Postojeći zakon štiti sve, no treba uvesti strože kazne za nasilje, posebice za atakiranje na one koji pokušavaju pomoći ljudima u bolesnome stanju”, istaknuo je Kujundžić na svečanom otvaranju novih prostora Kliničke bolnice Sveti Duh.  Dodao je ko kako se o zahtjevima HLS-a već duže vrijeme razmatraju.

HLS traži hitne mjere za podizanje sigurnosti

Hrvatski liječnički sindikat (HLS) uputio je apel Vladi za hitno uvođenje mjera za podizanje razine sigurnosti u zdravstvenim ustanovama. Sindikat predlaže uvođenje obveze 24-satne nazočnosti zaštitarske službe u zdravstvenim ustanovama, nadzor kamerama na mjestima gdje su napadi na zdravstvene radnike učestaliji, poput čekaonica i prijamnih šaltera te strogu kontrolu ulazaka prilikom posjeta. Također traže da se zdravstvene ustanove proglase mjestima nulte tolerancije na nasilje, da se napadače na zdravstvene radnike na njihovim radnim mjestima najstrože kažnjava, a imena i fotografije napadača redovito dostavljaju svim zdravstvenim ustanovama. U Zakon o zaštiti prava pacijenata trebalo bi unijeti odredbu o obvezi pridržavanja kućnog reda za pacijente i njihove pratnje/posjete te definirati sankcije u slučaju nepridržavanja kućnog reda.

Ministarstvo već ranije predlagalo izmjene Kaznenog zakona

Ministarstvo zdravstva je priopćilo kako najoštrije osuđuje takve napade istaknuvši kako je već ranije predlagalo izmjene Kaznenog zakona u cilju veće zaštite zdravstvenih radnika.

– Novim izmjenama Kaznenog Zakona, na snazi od 5. siječnja 2019. godine, propisano je novo kazneno djelo prisile prema zdravstvenom radniku, slijedom kojeg se počinitelj tog kaznenog djela koji doktora medicine, doktora dentalne medicine ili drugog zdravstvenog radnika koji zdravstvenu djelatnost obavlja kao javnu službu silom ili prijetnjom spriječi u obavljanju njegove zdravstvene djelatnosti kažnjava zatvorom do tri godine – stoji u priopćenju.

– Također, ako je kaznenim djelom doveden u opasnost život ili tijelo doktora medicine, doktora dentalne medicine ili drugog zdravstvenog radnika ili mu je nanesena tjelesna ozljeda ili je uporabljeno oružje ili opasno oruđe, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Izvor: vijesti.hrt.hr/ Autor: Ruža Ištuk/i.H/HRT/ Foto: Screenshot HRT