Nastavak vatrogasnog angažmana u obrani od poplava

HVZ

U Kosinju je 22. ožujka 2018. održana sjednica Stožera civilne zaštite Općine Perušić na kojoj su prisustvovali ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt i predstavnici svih lokalnih snaga koje sudjeluju u obrani od poplava na kosinjskom području.

– Na području Kosinja je prema popisu evidentirano 800 stanovnika, no taj broj je manji. Poplavljeno je 30 kuća i 20 gospodarskih objekata. Za potrebe prijevoza i pomoći stanovništvu imamo na raspolaganju 11 čamaca i 30 operativaca iz svih službi. Veći angažman ljudi nije potreban. Snage djeluju po potrebi, koji je čamac slobodan odmah odlazi na intervenciju. Uspostavili smo svojevrsni plovni red od 6 do 17 sati. Puno smo naučili u poplavi 2010. godine kada nismo imali potrebnu opremu. Sve greške smo nastojali ispraviti i sada funkcioniramo puno bolje – rekao je Joso Živković, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje.

Zapovjednik VZŽ Ličko-senjske Hrvoje Ostović je istaknuo kako je postignuta u ovoj situaciji jedna harmonija rada svih službi. Također je rekao da je prosječno oko 10 vatrogasaca DVD-a Perušić od prvog dana na terenu te sudjeluju u prijevozu stanovništva, hitnom medicinskom prijevozu te dostavi goriva, održavanju agregata s obzirom na to da je struja isključena. Prema Ivici Pocrniću, zapovjedniku DVD-a Perušić, pravi posao čeka vatrogasce nakon povlačenja vode, kada treba ispumpati sve cisterne i dostaviti pitku vodu.

– Ako zatrebate bilo kakvu pomoć u vidu opreme i cisterni za prijevoz pitke vode kada se situacija počne smirivati, stojimo na raspolaganju – rekao je predsjednik HVZ-a Ante Sanader.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić je pohvalio rad svih službi. – Vi u Lici ste primjer za cijelu Hrvatsku i mnoge sredine bi trebali doći ovdje i učiti kako postupiti u slučaju vanrednih situacija. Cilj nam je uspostaviti ovakve sposobne snage na lokalnoj razini koje će se prvo pouzdati u vlastite resurse, pa potom tražiti pomoć na višoj razini.

Na području Zagrebačke županije vatrogasci su u predjelu Jamnice Pisarovske angažirani na aktivnostima čišćenja kolnika nakon povlačenja rijeke Kupe.

U Sisačko-moslavačkoj županiji vatrogasci i dalje prevoze stanovništvo i namirnice čamcima te rade na nadogradnji zečjih nasipa. Na području Lekenika, Siska i Trebeža radi se na kontroli i sanaciji nasipa radi procjeđivanja vode kroz nasipe.

U Karlovačkoj županiji vatrogasci pune vreće, ispumpavaju objekte, a na području triju operativnih vatrogasnih zona (Karlovac, Ogulin, Slunj) u aktivnostima obrane od poplava ukupno je do sada angažiran 651 vatrogasac.

RSS