Nakon požara na Jakuševcu Zagrepčanima preporučeno da se zbog zagađenja ne zadržavaju blizu požarišta

Županijski centar 112 Zagreb primio je 24. srpnja u 19.17 sati više dojava građana o požaru u reciklažom dvorištu na Jakuševcu. O događaju su odmah obaviješteni JVP Zagreb, OKC PU zagrebačke, Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba (UUHS), Inspekcija zaštite okoliša, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i djelatnici Elektre Zagreb.

Djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo pregledali su u međuvremenu podatke s mjernih stanica. Prema podacima nema zagađenja zraka. Zavod će provesti imjerenja vlastitim uređajima na mjestu požara  i naknadno u Utrinama. O rezultatima će obavijestiti i Županijski centar 112 Zagreb.

Dana 25. srpnja u 00:16 sati primljena informacija od Ureda za upravljanje u hitnim situacijama da su djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar“ izvršili mjerenja vlastitim uređajima na mjestu požara i u naselju Mičevec(vjetar je skrenuo dim te umjesto prema Utrinama krenuo je prema naselju Mičevec). Prema preliminarnim rezultatima nisu pronađene štetne čestice  u zraku.

Nakon što je požar lokaliziran pristupilo se prekopavanju požarišta strojevima. Otvoreni plamen se pojavljuje na momente zbog prekopavanja i isti se odmah gasi. U gašenju požara sudjelovala su 152 vatrogasca s 51 vozilom iz JVP-a Zagreb i iz brojnih dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije. Dio vatrogasnih snaga je i dalje na mjestu događaja i nastavljaju sa sanacijom požarišta.
Prema informacijama od HMP-a nema ozlijeđenih osoba.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama priopćio je da je gašenje požara na Reciklažnom dvorištu Jakuševec još uvijek u tijeku. Kako bi se požar ugasio do kraja provodi se raskopavanje terena i dogašivanje. U gašenju koje je trajalo cijelu noć sudjelovalo je više od 170 vatrogasaca iz Vatrogasnih postaja Centar, Novi Zagreb, Žitnjak i Dubrava i preko 25 dobrovoljnih vatrogasnih društava s 50 vozila. Na mjestu događaja bile su sve žurne službe kao i podružnice Zagrebačkog holdinga Čistoća, Vodoopskrba i odvodnja i Zagrebačke ceste. 

Djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u večernjim satima odmah su izašli na mjesto događaja. Na dvjema je lokacijama uz samo požarište, te u naselju Jakuševec provedeno mjerenje parametara: CO, CO2, So2, NOX i formaldehida zbog sumnje u onečišćenje zraka te su također izuzeti uzorci zraka na dodatne kemijske analize. U trenutku mjerenja, navedeni parametri nisu prelazili maksimalno dozvoljene koncentracije. Na stalnoj postaji za mjerenje kakvoće zraka Zagreb 3 tijekom noćnih sati (od 24,00 – 6,00 sati) zabilježene su povišene vrijednosti parametra PM10, kao posljedica taloženjaizgorjeloga materijala. 

U tijeku su daljnja mjerenja, a o rezultatima ćemo pravovremeno obavijestiti javnost. Preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”  jest izbjegavanje nepotrebnog zadržavanja u neposrednoj blizini požarišta, priopćeno je. 

RSS